Τόσκας: «Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές»

Με αφορμή τις εστίες φωτιάς που έχουν ξεσπάσει στην Αττική και κυρίως αυτή στην Κινέτα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο του εμπρησμού, προσθέτοντας παράλληλα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα και να περιορίσουμε τις ζημιές».

propoli

Ο υπουργός βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και τους φορείς που συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές και ενισχύονται διαρκώς.

«Δεν είναι και τόσο αθώες αυτές οι πυρκαγιές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Τόσκας και συνέχισε: «Χθες το βράδυ και πάλι στα Γεράνεια, στην ίδια περίπου περιοχή που εκδηλώθηκε σήμερα η πυρκαγιά, είχαμε άλλες δύο εστίες οι οποίες όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σήμερα το απόγευμα και ενώ η φωτιά στην Κινέτα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εκδηλώθηκε και άλλη μικρή πυρκαγιά πάνω από τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου. Και αυτή αντιμετωπίστηκε άμεσα, όμως όλα αυτά δεν μπορεί να μην μας βάζουν σε σκέψεις».

Σ’ ότι αφορά τις ενέργειες και την κινητοποίηση του μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά στις 12.03 το μεσημέρι και υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και συγκεκριμένα του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφέρειας και των δήμων Μεγαρέων, Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης και άλλων δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή με υδροφόρες και άλλα μέσα για να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών.

Το σημαντικό είναι ότι ο συντονισμός και η οργάνωση λειτούργησε άψογα και τα μέσα που διαθέτουμε παρά το γεγονός ότι είναι παμπάλαια, έχουν συντηρηθεί καλά, όπως τα αεροπλάνα που ανακατασκευάστηκαν οι κινητήρες τους στην Αμερική».

“Ακραίες οι καιρικές συνθήκες”

Όσο για τις καιρικές συνθήκες πρόσθεσε ότι «δυστυχώς είναι ακραίες, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά οι άνεμοι έφταναν τα επτά μποφόρ και σε συνδυασμό με το πυκνό και ακαθάριστο δάσος και τα σπίτια, η αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή πάνω από την εθνική οδό και το βόρειο τμήμα της Κινέτας, ενώ δύο γλώσσες φωτιάς πέρασαν την εθνική προς την παραλία, ελπίζουμε ότι θα την ελέγξουμε. Δεν έχουμε ακριβή εικόνα, αλλά σίγουρα έχουν γίνει ζημιές. Το σημαντικό είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

Loading