Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών
INTIME

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι η έμπρακτη απόδειξη του τέλους των μνημονίων και των δημοσιονομικών περιορισμών. Είναι ένα επεκτατικό μέτρο ελάφρυνσης και έρχεται να συμπληρώσει το τέλος των χρόνιων οικονομικών επιβαρύνσεων για να προχωρήσουμε στην κοινωνική ενίσχυση σε όσους το έχουν ανάγκη».

Αυτό τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο έμπρακτη απόδειξη του οριστικού τέλους των μνημονίων και των ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών και την άλλη πλευρά να κάνει λόγο για «ψίχουλα» σε σχέση με τις καταστροφικές συνέπειες του «νόμου Κατρούγκαλου», ζητώντας ταυτόχρονα την πλήρη κατάργησή του.

Η υπουργός Εργασίας επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας τη για συστηματική καταστροφολογία, ενώ ο πρώην υπουργός Εργασίας και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές μειώσεις, θα οδηγήσουν σε βαθιές και ουσιαστικές ελαφρύνσεις σε 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Η επιδότηση ενοικίου σε 400.000 οικογένειες. Το τέλος επιτηδεύματος, οι επιστροφές αναδρομικών σε ένστολους και γιατρούς, η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα θεσπιστεί τον επόμενο μήνα, είναι σειρά μέτρων ελάφρυνσης σε ανθρώπους του μόχθου. Και αυτό γίνεται γιατί μπορέσαμε να βάλουμε τέλος στο προηγούμενο καθεστώς των δημοσιονομικών περιορισμών αφήνοντάς το οριστικά πίσω μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

«Αυτά όλα είναι η έμπρακτη διάψευση όλων όσων ισχυρίζονταν ότι η έξοδος από τα μνημόνια ήταν μια τυπική στιγμή και μια τυπική διαδικασία. Και είναι η έμπρακτη απόδειξη για το άνοιγμα μιας καινούργιας περιόδου της κυβέρνησης, που θα επιλέγει πλέον να χαράζει τη δική της πολιτική, η οποία θα αποτυπώνεται από το επόμενο διάστημα».

Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επενδύει για ψηφοθηρικούς λόγους στην καταστροφολογία, υπονομεύοντας διαρκώς με την ψευδή της ρητορική το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

«Τα μέτρα αυτά συνιστούν διάψευση της καταστροφολογίας της ΝΔ που κάθε μέρα προαναγγέλλει ένα νέο κακό και φανερώνει με τη στάση της ότι δεν την καθορίζει ο κοινωνικός αντίκτυπος αλλά μόνο ψηφοθηρικοί λόγοι. Και όλα όσα εκφράστηκαν από τον αρχηγό της δείχνει ότι θέλει να περάσει η κοινωνική ασφάλιση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα» σημείωσε.

Ακόμα, απέρριψε τα όσα υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ότι το κόμμα του είναι υπέρ της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αντιτείνοντας ότι από τα πεπραγμένα του προκύπτει το αντίθετο.

«Ούτε από τις 12 διαδοχικές, οριζόντιες περικοπές των συντάξεων στις οποίες είχε προχωρήσει, ούτε από το σχέδιο το οποίο ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει όταν και εφόσον γίνει κυβέρνηση προκύπτει κάτι τέτοιο. Τα πεπραγμένα της ΝΔ αποδεικνύουν ότι υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Απαντώντας επίσης στον κ. Βρούτση, που επικαλούμενος στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ» υποστήριξε ότι υπάρχει αρνητικό ρεκόρ στο πρόβλημα της ανεργίας, χαρακτήρισε «αστείο το επιχείρημα» και αντέτεινε ότι «αποδεικνύουν ότι το τελευταίο 10μηνο δημιουργήθηκαν 160.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Κάνει αυτή την “εξιστόρηση” η ΝΔ για να αφήσει ακάλυπτο το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και να δημιουργήσει ενδεχομένως όφελος μόνο στις ιδιωτικές εταιρίες. Από όλο αυτό το αφήγημα, που περιέγραψε και ο αρχηγός της, δεν φαίνεται η ΝΔ να είναι υπερασπιστής ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος» υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμα ότι οι προθέσεις της αποδεικνύονται και από τις δηλώσεις τόσο του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη, που ζητούσε να κλείσει άρον-άρον η αξιολόγηση, όσο και του Κώστα Χατζηδάκη, που έλεγε ότι θα γίνουν περικοπές συντάξεων.

Απαντώντας η κ. Αχτσιόγλου στον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη, που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν καταθέτει συγκριτικά στοιχεία για να μην αποδειχτεί η αλήθεια πως συνεχίζει την ίδια αποκρουστική πολιτική της ισοπέδωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αντέτεινε ότι είναι πολύ μεγάλες οι ελαφρύνσεις στις εισφορές του 2019 σε σχέση με το 2018.

«Σε σύγκριση με το 2018, για το 2019 ένα άτομο με εισόδημα 8.000 ευρώ θα πληρώσει 1.400 ευρώ εισφορές αντί 2.000» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Οι εισφορές συνοδεύονται με το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου και όχι με τα χρόνια που είναι στο επάγγελμα. Αυτό είναι ένα δίκαιο μέτρο που φοροδοτεί με βάσει τα πραγματικά εισοδήματα».

«Με την ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη του νομοσχεδίου, θα γίνει ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός. Η κατάθεσή του ήταν η έμπρακτη απόδειξη της οριστικής εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή. Με αυτό αποδεικνύεται μια πολύ σαφής πολιτική θέση για την ανάκτηση της εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού, της στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις μας και που μέχρι αρχές του 2019 θα αρχίσουν να εφαρμόζονται» κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

Γ. Βρούτσης: «Δεν δικαιολογούνται διθύραμβοι»

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια και την πραγματικότητα για τη θέση του κόμματός του σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα.

«Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος. Υπερασπιζόταν, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται το δημόσιο, καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Είπε χθες ο υφυπουργός Εργασίας ότι οι εταίροι κάνουν διθυράμβους για το νομοσχέδιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαφωνούν με τις μειώσεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στη δριμεία κριτική των φορέων, των δικηγόρων και των επιστημόνων, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επί 2,5 χρόνια έκανε λάθη. Ότι με την πολιτική σας βλάψατε το παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, το τιμωρήσατε και δημιουργήσατε στρεβλώσεις στην οικονομία».

«Ο νόμος 4472 του 4ου μνημονίου έφερε τις περικοπές στο κομμάτι του αφορολόγητου, από το οποίο θα χάσουν έναν ολόκληρο μισθό οι εργαζόμενοι και ένα μηνιαίο εισόδημα οι συνταξιούχοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν που έφερε αυτόν τον νόμο και η ΝΔ ήταν που καταψήφισε. Τότε λέγατε ότι ήταν διαρθρωτικό μέτρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε τροπολογία την οποία εσείς δεν ψηφίσατε. Δεν δικαιολογούνται λοιπόν διθύραμβοι. Είναι δικό τους μέτρο των ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ που μόνοι τους το ψήφισαν τότε και μόνοι τους το παίρνουν πίσω σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

«Στον νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών και όλη η ομάδα των υπουργών, ομολογούν ότι οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες υπέστησαν σημαντικές βλάβες με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Και ότι με βάση τις μεταρρυθμίσεις του 2016 οδηγήθηκαν σε εξοντωτικές μειώσεις στα δηλωθέντα εισοδήματα. Και έρχεται η κυβέρνηση σήμερα και κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα και μόνο με ΣΥΡΙΖΑ τα βλέπουμε. Θα συνιστούσα ψυχραιμία, οι εκλογές είναι κοντά» επεσήμανε ο κ. Βρούτσης.

Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακό τακτικισμό, υποστηρίζοντας ότι παρά τη μείωση τους οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν υψηλές και ότι με την κατάργηση της έκπτωσης του 15% στο φορολογητέο εισόδημα συρρικνώνεται η μείωσή τους.

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Οι μειώσεις αφορούν μόνο ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων»

«Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για τροχοδρόμηση στον ρεαλισμό ή για προεκλογική πράξη καθαρής ψηφοθηρίας. Όμως, όπως και να είναι, το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση έρχεται στον δρόμο του ρεαλισμού. Πράγματι, το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να διορθώσει λάθη. Ωστόσο, ούτε αυτό διαπνέεται από μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη προσέγγιση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών» ανέφερε από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ακόμα υποστήριξε ότι οι μειώσεις αφορούν συγκεκριμένα βήματα μόνον ορισμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και τόνισε ότι ιδίως ως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες προορίζονται μόνο για το 11% από αυτούς.

«Σε ένα σύνολο περίπου 1.500.000 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, ο αριθμός των επωφελούμενων είναι σημαντικά μικρός και προσεγγίζει μόνο τις 240.000» σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Ο “νόμος Κατρούγκαλου”, μιας και έχει ακυρωθεί στην πράξη και στη συνείδηση των πολιτών, πρέπει να ακυρωθεί και στη Βουλή. Έτσι κι αλλιώς, σε κάθε ευκαιρία τον τροποποιείτε με συρραφή τροπολογιών».

Χρ. Κατσώτης: «Επιχειρείτε να σβήσετε τα ίχνη του εγκλήματος από το νόμο Κατρούγκαλου»

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο επιχειρεί να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματος από τον νόμο-«λαιμητόμο» του κ. Κατρούγκαλου.

«Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τον λαιμητόμο “νόμο Κατρούγκαλου” και ισχυρίζεται ότι δημιουργήθηκαν πλεονάσματα και δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι με την εφαρμογή του δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα και επιχειρεί να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματος που διέπραξε σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Στήνετε κάλπη και διαχωριστικές γραμμές με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που υπερασπίζονται ακριβώς την ίδια αντιασφαλιστική στρατηγική, η οποία –με τη σφραγίδα της Ε.Ε.– στοχεύει στην απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους από το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης και στο άνοιγμα μεγάλου πεδίου για τις μπίζνες της ιδιωτικής ασφάλισης».

«Από τη μια κατηγορείτε τη ΝΔ ότι έκανε 21 μειώσεις στις συντάξεις και από την άλλη προχωρήσατε στον νόμο-“λαιμητόμο”, με νέες μειώσεις που, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είναι 8,2 δισ. ευρώ από το 2016 έως το 2019» υπογράμμισε ο κ. Κατσώτης.

«Από τη μια μιλάτε για καταστροφική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη δεν την καταργήσατε. Η όποια ελάφρυνση παρουσιάζεται δεν μπορεί να εξισορροπήσει τις τεράστιες αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές αυτών των ομάδων, που υπέβαλε ο νόμος 4387/2016, ο οποίος σε συνάρτηση με την υψηλή φορολογία λεηλατεί το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους» κατέληξε ο κ. Κατσώτης.

Γ. Μαυρωτάς: «Τώρα αποδέχεστε το “κίνημα της γραβάτας”»

«Είμαστε θετικοί, γιατί ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες έχουν υποστεί, ήδη, τεράστια αφαίμαξη με τη σύνδεση αυτών των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα και, ιδίως, αυτό για τα μεσαία εισοδήματα. Το είπαν, άλλωστε και οι φορείς που ήρθαν χθες στην επιτροπή μας» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

«Ουσιαστικά η κυβέρνηση αποδέχεται με δυόμισι χρόνια καθυστέρηση, έστω και μερικώς, αυτά που περιφρονητικά απέδιδε στο λεγόμενο “κίνημα της γραβάτας” τον Μάιο του 2016. Ο νόμος Κατρούγκαλου όσο κι αν τον τροποποιεί κανείς –έχουμε χάσει το μέτρημα πόσες τροποποιήσεις έχουν γίνει– δεν μπορεί να αποτελεί βάση για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που ευνοεί την εργασία και τις μελλοντικές γενιές και οφείλετε επιτέλους να το παραδεχτείτε αυτό. Το πρόβλημα, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις εισφορές, εξακολουθεί να παραμένει» τόνισε ο κ. Μαυρωτάς.

Υπογράμμισε επίσης ότι «από 1/1/2019 ένας αυτοαπασχολούμενος ή ελεύθερος επαγγελματίας ο όποιος έχει καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ το χρόνο ουσιαστικά θα πληρώνει σε φόρους και εισφορές 16.600 ευρώ, δηλαδή το 55% και θα του μένει το 45%. Δηλαδή, τα 13.400 από τα 30.000 ευρώ».

Αν. Μεγαλομύστακας: «Δημιουργούνται δύο κατηγορίες συνταξιούχων»

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό τις ασφαλιστικές μειώσεις σε σχέση με τη σφαγή που έγινε με τον “νόμο Κατρούγκαλου” που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση».

Παράλληλα, έκανε λόγο για νομοσχέδιο με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ενώ υποστήριξε ότι δημιουργούνται δυο κατηγορίες συνταξιούχων και αδικούνται παράφορα όσοι θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον.

«Πήρατε τα πάντα και έρχεστε να δώσετε ψίχουλα και να προσφέρετε ελεημοσύνη σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες τους οποίους οδηγήσατε να δουλεύουν συνεταιριστικά με το κράτος παίρνοντάς τους το 70% των εισοδημάτων τους» ανέφερε.

«Αποδομείται η καταστροφολογία της ΝΔ»

Πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το άρθρο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν δικηγόρο σε ποινικές υποθέσεις, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποδόμησε την καταστροφολογία της ΝΔ.

«Πολύ σύντομα θα βγει το ετήσιο τεύχος της “ΕΡΓΑΝΗΣ” και θα μιλά για περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με το 2014» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play