Υπό του μηδενός οι σχέσεις Μητσοτάκη-Ιερώνυμου

Υπό του μηδενός οι σχέσεις Μητσοτάκη-Ιερώνυμου

Του Χρήστου Τσαλικίδη
Υπό του μηδενός βρίσκονται οι σχέσεις Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις διαρροές για μυστικό ραντεβού του προέδρου της ΝΔ με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών.

Από την Πειραιώς επιμένουν ότι δεν υπήρξε «καμία ενημέρωση» για τη συμφωνία κυβέρνησης-Εκκλησίας και προσθέτουν ότι δεν έγινε «καμία συζήτηση» για τα επίμαχα ζητήματα. Όσο για τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη δεν είναι τίποτα περισσότερο από «μυθεύματα» που εξυπηρετούν συγκεκριμένους κυβερνητικούς κύκλους.

Οι στοχευμένες διαρροές πάντως, που αξιοποιήθηκαν επικοινωνιακά από το Μέγαρο Μαξίμου, είχαν ως αποτέλεσμα οι σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Αρχιεπισκοπή να είναι τουλάχιστον «παγωμένες». Και αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια. Από τη Νέα Δημοκρατία χρεώνουν στον κ.κ. Ιερώνυμο την «φιλική» στάση που κρατά συστηματικά απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα τόσο όσον αφορά στο πρόσφατο θέμα του διαχωρισμού, όσο και στην κάλυψη που του παρείχε κατά την περίοδο των συλλαλητηρίων για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Τότε, που εμμέσως πλην σαφώς, με τις δηλώσεις και τη στάση του είχε ταχθεί κατά τη διεξαγωγή τους.

«Πρόχειρη και ανεφάρμοστη» η συμφωνία

Από εκεί και πέρα, άπαντες στην Πειραιώς επιμένουν ότι η συμφωνία κυβέρνησης και Εκκλησίας είναι «πρόχειρη και ανεφάρμοστη». Και αυτό γιατί αφενός δεν έχει κανένα όφελος για το δημόσιο ταμείο, από τη στιγμή που οι κληρικοί θα… επιδοτούνται από το κράτος και αφετέρου γιατί εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών, οι οποίοι θα είναι εκτεθειμένοι.

Μοιραία, το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο κ. Τσίπρας να ανοίξει τώρα το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με κομματικές πηγές της ΝΔ ο λόγος είναι προφανής: «Πρώτον για να κλείσει ο πρωθυπουργός το μάτι στο «αριστερό» του ακροατήριο και δεύτερον για να εξαπατήσει τους πολίτες ότι βρήκε τάχα τον δημοσιονομικό χώρο να προχωρήσει σε 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Να όμως που η συνεδρίαση τις Διαρκούς Ιεράς Συνόδου απέδειξε πως δεν υπάρχουν ούτε κοινές προθέσεις, ούτε κοινές συναινέσεις» εξηγούν. Και προσθέτουν πως «παρά αυτήν την εξέλιξη το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας  ότι “το καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας”. Άρα είτε προ 10ημέρου έλεγε ψέματα ο κ. Τσίπρας ότι θα συνεκτιμήσει την απόφαση της Ιεραρχίας, είτε δεν κατάλαβε την ομόφωνη απόφαση που εξέδωσαν οι Μητροπολίτες της χώρας» σχολιάζουν τα ίδια στελέχη.

Loading

Play