Φάμελλος: Οι γέφυρες συνεργασίας στα Βαλκάνια είναι παράγοντας σταθερότητας της Ελλάδας

Φάμελλος: Οι γέφυρες συνεργασίας στα Βαλκάνια είναι παράγοντας σταθερότητας της Ελλάδας

“Η Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια ήταν στη γωνία και με το ένα πόδι έξω από την Ευρωζώνη, στο χείλος της χρεοκοπίας. Σήμερα είναι πλέον σημαντικός παράγοντας της Ευρωζώνης και σημαντικός παράγοντας σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου” τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Όπως είπε, οι ηγέτες των μεγάλων χωρών καλούν τις επιχειρήσεις των χωρών τους για επενδύσεις, αναγνωρίζοντας την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος και συμβάλλει στην ενεργειακή σταθερότητα στη Δυτική Ευρώπη. Υπερβαίνοντας γεωπολιτικές αντιθέσεις, συνδέει τις χώρες της Ανατ. Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή με τη Δυτική Ευρώπη εξασφαλίζοντας την παροχή φυσικού αερίου, που αποτελεί το κατεξοχήν καύσιμο μετάβασης στην εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα.

Αυτός ο νέος ρόλος της Ελλάδας αντανακλά και σε έναν άλλο ρόλο στα Βαλκάνια, έναν ηγετικό -πολιτικά και οικονομικά- ρόλο στα Βαλκάνια.

“Οι πιέσεις δεν αντιμετωπίζονται γυρίζοντας την πλάτη μας στα Βαλκάνια”

“Η αντιμετώπιση των πιέσεων, ιδιαίτερα εξ ανατολών, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί γυρίζοντας την πλάτη μας στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα που θα χτίσει τείχη στα Βαλκάνια, είναι μια χώρα που θα αποτύχει και αναπτυξιακά και πολιτικά και οικονομικά. Ποτέ η ελληνική προοδευτική πολιτική σκέψη και η διανόηση δεν έβαλε τείχη μεταξύ των λαών. Οι γέφυρες που θα στήσουμε, στο επίπεδο της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών χωρών, είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και επιτυχίας για τη χώρα μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση τα κρίσιμα ζητήματα για το διεθνές πλαίσιο και την ανάπτυξη της χώρας μας και ιδιαίτερα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η εφαρμογή της συνθήκης των Πρεσπών και τα δίκτυα υποδομής, οδικά και σιδηροδρομικά, προς το Βελιγράδι και τις εκβολές του Δούναβη.

Με αυτά τα δεδομένα στη βαλκανική γειτονιά μας, όποιος παραμένει περίκλειστος όχι απλά χάνει τις προοπτικές που υπάρχουν αλλά διακινδυνεύει και τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας μας , που είναι η ειρήνη και η παραγωγή και όχι οι ιαχές υπέρ ενός σκοτεινού παρελθόντος” είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ.

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν καταρτίσει σχέδιο για την ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική

Όσον αφορά στην ελληνική αναπτυξιακή στρατηγική, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν καταρτίσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για το 2030, με βάση τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs), και η ελληνική παραγωγική κοινότητα δεν γίνεται να το αγνοεί. Σε αυτή την κατεύθυνση, και με προϋπόθεση ένα ολοκληρωμένο χωρικό σχέδιο, το περιβάλλον και η ενέργεια αποτελούν ευκαιρίες και μοχλό τροποποίησης του παραγωγικού περιβάλλοντος:

“Τα κουφάρια στη Σίνδο και σε όλη τη νοητή γραμμή από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Ορεστιάδα δημιουργήθηκαν επί συγκεκριμένων κυβερνήσεων με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Το ζητούμενο είναι όμως πόσο γρήγορα θα αποκαταστήσουμε αυτή την εικόνα. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η έγκριση του χωροταξικού σχεδίου της Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο θα πρέπει να αξιολογηθούν τα περιφερειακά σχήματα στις επόμενες εκλογές”.

Το 2030 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει να είναι στο 60%

Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σημείωσε ότι το 2030 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει να είναι στο 60% όταν σήμερα στη χώρα μας είναι 30%. Για την αλλαγή αυτού του ενεργειακού μοντέλου μέχρι το 2030 προβλέπονται επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στην κατασκευή 10 δισ. Ευρώ και στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών 8 δισ. Ευρώ:

“Την τελευταία διετία πετύχαμε την επέκταση του φυσικού αερίου σε όλη τη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Εδώ και 20 χρόνια ενώ ο αγωγός περνούσε δίπλα μας, δεν είχαμε πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Επανομή, Τρίλοφος, Ρύσιο, Πλαγιάρι, Μηχανιώνα, Φίλυρο, Χορτιάτης, Λαγκαδάς, Κουφάλια, Μεσήμβρια και Χαλάστρα έχουν πλέον φυσικό αέριο. Δημιουργείται λοιπόν από τώρα μια νέα αγορά για τους μηχανικούς και τεχνικούς του κλάδου”.

Επίσης η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με 15 εκατ. ευρώ της ενεργοποίησης των ενεργειακών κοινοτήτων θα πολλαπλασιάσει τους παραγωγούς ενέργειας, θα δώσει δυνατότητα εργασίας αλλά και χαμηλότερου κόστους ενέργειας για τον καταναλωτή.

Κυκλική οικονομία

Μιλώντας στη συνέχεια για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, ο Αν. ΥΠΕΝ  υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια παράμετρος που δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Την επόμενη προγραμματική περίοδο δεν θα χρηματοδοτούνται έργα που δεν θα είναι κλιματικά ανθεκτικά και από εδώ και μπρος δεν νοείται πλαίσιο σχεδίου και παραγωγής έργου που δεν λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή:

“Εκτός από την ανάγκη διαχείρισης των κινδύνων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, μας επιβάλλει και ένα άλλο μοντέλο παραγωγής, την κυκλική οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση σαν πρώτα βήματα εντάσσονται και η μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας, η αλλαγή στη χρήση πλαστικών, η ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων, η πιλοτική ανακύκλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων αλλά και η επαναχρησιμοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων.

Σύντομα θα προκηρυχθεί και ένα μέτρο για την περιβαλλοντική βιομηχανία στην Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση εταιρειών ανακύκλωσης, με στόχο να βοηθηθεί η μεταποίηση του δευτερογενούς υλικού γιατί αποτελεί ευκαιρία νέας εργασίας με υπεραξία και ανταγωνιστικότητα”.

Loading

Play