Φοβούνται τον «ευέξαπτο» βουλευτή Κοτζιά

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν μετά βδελυγμίας τα σενάρια που κυκλοφορούν για εκλογές ακόμα και μέσα στο 2018, ενώ τονίζουν πως προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα είναι να επανέλθει η ηρεμία στην κυβέρνηση προκειμένου να μην επηρεαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και η επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαδικασιών ενεργοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως πληροφορούμαστε, εξάλλου, μόνο εύκολη δεν ήταν η απόφαση για την αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά, την οποία ο πρωθυπουργός “παίδεψε” συζητώντας επί ώρες με στενούς συνεργάτες του πριν καταλήξει στο να την αποδεχθεί, αφού στα δικά του μάτια η εναλλακτική ήταν η πτώση της κυβέρνησης, ενώ δεν ήθελε να φανεί κι εκβιαζόμενος.

Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, δεν περίμενε πως θα ξεσπούσε τέτοια κόντρα στο υπουργικό συμβούλιο που θα έφτανε έως την παραίτηση Κοτζιά.

Όσον αφορά τον ίδιο τον κ. Κοτζιά, στο Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς θα συμπεριφερθεί τώρα που είναι ένας απλός βουλευτής συνεργαζόμενος με το ΣΥΡΙΖΑ μέσω του “ΠΡΑΤΤΩ”, στο οποίο επίσης ανήκουν ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και η βουλευτίνα Γεωργία Γεννιά.

Δεν φοβούνται αποχώρησή τους, αλλά διαφοροποίηση τουλάχιστον του κ. Κοτζιά σε κομβικές επιλογές, όπως αυτές του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για τις οποίες έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις και στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντεπίθεση με Novartis- ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε σχέση, εξάλλου, με τον κ. Καμμένο το μήνυμα Τσίπρα από τη στιγμή που ανάλαβε την θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι σαφέστατο:

Από εδώ και πέρα όποια δημόσια διαφωνία σου για το Μακεδονικό είναι διαφωνία σου και μαζί μου”.

Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να αξιοποιήσει τις αναμενόμενες δικαστικές εξελίξεις σε πολύκροτες υποθέσεις, όπως της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να στριμώξει στα σκοινιά τη ΝΔ χάρη στη φημολογούμενη εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών της.

Λίγοι αμφιβάλλουν, εξάλλου, πως θα φτάσουμε στις κάλπες μέσα σε κλίμα πόλωσης, αφού ο κ. Τσίπρας θέλει να αποφύγει, αν δεν μπορεί να νικήσει, την εκλογική συντριβή ώστε να έχει πολιτικό λόγο και την επόμενη ημέρα.

 

 

 

 

 

 

Loading