Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στην αντεπίθεση σκοπεύει να περάσει την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εκμαιεύσει ανοιχτές απαντήσεις κυρίως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πώς θέλει την επόμενη μεταμνημονιακή ημέρα.
Για την ακρίβεια, θα υποστηρίξει πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιθυμούσε ένα τέταρτο μνημόνιο προκειμένου να περάσει κάτω από το μανδύα του νεοφιλελεύθερα μέτρα, όπως οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, τις οποίες γνωρίζει κι ο ίδιος ότι θα δυσκολευτεί να προωθήσει υπό άλλες περιστάσεις.
Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας θα προτάξει το πακέτο μέτρων κοινωνικής δικαιοσύνης- αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, φοροελαφρύνσεις και νέα επιδόματα- τα οποία θα ανακουφίσουν άμεσα τον μέσο Έλληνα.
Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας θα προβεί σε ολομέτωπη προσωπική επίθεση εναντίον του κ. Μητσοτάκη με αφορμή την αποκάλυψη της στενής σχέσης που είχε ή έχει ακόμα με τον Κώστα Φρουζή, τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis.
Ο πρωθυπουργός δεν θα εστιάσει μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, τονίζοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει πως δεν υπάρχει σκάνδαλο για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά θα υπενθυμίσει και τις υπόλοιπες σκοτεινές υποθέσεις- Siemens και στενή σχέση και με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, καθώς και τα θαλασσοδάνεια του Κήρυκα Χανίων- στις οποίες εμπλέκεται προσωπικώς ο κ. Μητσοτάκης.
Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι αυτός και οι “σκελετοί στη ντουλάπα” του αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της ΝΔ κι εκεί θα “χτυπήσουν” μέχρι τις εκλογές.
“Πιθανό να φύγει ο Πάνος”
Στο μεταξύ, στο Μαξίμου σφυρίζουν ή παριστάνουν πως σφυρίζουν αδιάφορα για τις νέες απειλές του Πάνου Καμμένου πως θα ρίξει την κυβέρνηση για το Μακεδονικό κι αυτό μολονότι σύμβουλός του απάντησε σε σχετικό ερώτημα του Politik πως αυτό είναι πιθανό, αν και είναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας μέχρι να έρθει προς ψήφιση η συμφωνία στην ελληνική Βουλή και πως, έτσι κι αλλιώς, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση ένταξης της ΠΓΔΜ με τη νέα της ονομασία, απλώς θα λάβει σχετική πρόσκληση.
Προκειμένου, εξάλλου, να καλμάρουν τον υπουργό Άμυνας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές κι αυτό γιατί βλέπουν το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας με το Ποτάμι, ύστερα από τους κλυδωνισμούς στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, να απομακρύνεται.