INTIME

Φτιάχνει πλειοψηφία για το Σκοπιανό

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Αυτός ο ανασχηματισμός δεν σχετίζεται μόνο με το «στρατό» με τον οποίο θέλει να δώσει τις πολλές εκλογικές μάχες του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας.

Στοχεύει και στο να του δώσει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος πότε θα πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές, το οποίο συνδέεται πρωτίστως με το να κυλήσουν όλα ομαλώς στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον βεβαίως αυτή περάσει πρώτα από το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου κι ολοκληρωθεί η προαπαιτούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα.

Γι’ αυτό και, όπως γράφαμε και την Τετάρτη, επιλέχθηκαν πολλοί βορειοελλαδίτες βουλευτές, γι’ αυτό κι αντικαταστάθηκε στο Μακεδονίας- Θράκης η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, που είναι εναντίον της συμφωνίας, από την νέα κι όμορφη Κατερίνα Νοτοπούλου, γι’ αυτό κι εξασφαλίστηκε με την υπουργοποίηση της ανεξάρτητης βουλευτίνας Κατερίνας Παπακώστα κι άλλη μία ψήφος υπέρ της επίλυσης του Μακεδονικού.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως υπάρχει πλειοψηφία για την υπερψήφιση της Συμφωνίας όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο Κοινοβούλιο, ακόμα κι αν δεν ψηφίσει το σύνολο των ΑΝΕΛ, αν και θεωρούν πως στο τέλος θα πει το «ναι» κι ο Πάνος Καμμένος.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν συζητούν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ενώ σημειώνουν με νόημα πως οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν στην ουσία θα συνιστούν την κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως όταν θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία σε ΠΓΔΜ κι Ελλάδα όλοι θα αναρωτιόμαστε γιατί το ζήτημα δεν είχε επιλυθεί πολύ νωρίτερα.

Υπερπλεόνασμα γίγας

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τρίβει τα χέρια του με το υπολογιζόμενο υπερπλεόνασμα για το 2018- αναμένεται να ξεπεράσει τα 900.000.000 ευρώ- και για το 2019, το οποίο μπορεί να αγγίξει το ένα δισ. ευρώ!

Αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει και το πακέτο παροχών, φοροελαφρύνσεων και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που θα μπορέσει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ.

Από την άλλη, στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι η διαχείριση των υπερπλεονασμάτων θα γίνει σε συνεννόηση με τους δανειστές γιατί η χώρα δεν θέλει να δώσει στις αγορές την εικόνα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

 

Loading