«Φωτιά» στη Novartis βάζει ο Δ. Αβραμόπουλος

Γ. Χαβιανίδης
Με παράνομο τρόπο τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis καταγγέλλει ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Politik.

propoli

Σε αίτησή του προς τον νέο εποπτεύοντα την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει πως ο χαρακτηρισμός των τριών μαρτύρων ως «δημοσίου συμφέροντος» έγινε από την εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς μετά τη λήψη των καταθέσεων τους ως προστατευόμενων μαρτύρων «δυνάμει της υπ’ αριθμόν 3/2018 πράξεως της».

Επομένως, υποστηρίζει, «έτυχαν της εν λόγω προστασίας με μη νόμιμο τρόπο, ήτοι μετά τη λήψη των καταθέσεών τους, ελάττωμα το οποίο δεν αποκαθίσταται με τον εκ υστέρων χαρακτηρισμό τους ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος κατά την προβλεπόμενη στις ισχύουσες διατάξεις διαδικασία».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο αίτημα του κ. Αβραμόπουλου, οι προστατευόμενοι μάρτυρες  είναι πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται ευθέως στην υπόθεση Novartis και από τη μαρτυρία τους «εξαρτώνται άμεσα και ζωτικά συμφέροντά τους απτόμενα παράνομων πράξεων τους, άμεσα συνδεόμενων με την υπόθεση και με την εν γένει επαγγελματική τους δραστηριότητα». Για το λόγο αυτό η απόφαση της Εισαγγελέως Διαφθοράς να τους εντάξει στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων χαρακτηρίζεται από τον κ. Αβραμόπουλο και τη νομική του ομάδα ως «αβάσιμη».

[pdf-embedder url=”https://politik.gr/wp-content/uploads/2019/02/K-2.pdf” title=”kataggelia avramopoulos”]

Το σκεπτικό Αβραμόπουλου

Ο ευρωπαίος επίτροπος υποστηρίζει στο αίτημά του πως παράνομος ήταν και ο χαρακτηρισμός του Νίκου Μανιαδάκη ως προστατευόμενου μάρτυρα. Ο λόγος είναι πως «τα αδικήματα για τα οποία σήμερα διώκεται ήταν γνωστά στην κυρία Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς πριν τον χαρακτηρισμό του ως προστατευόμενο μάρτυρα και εν συνεχεία ως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με βάση τις καταθέσεις της μάρτυρος υπό τη κωδική ονομασία «Κελέση Αικατερίνη». Επιπλέον οι καταθέσεις του κ. Μανιαδάκη φέρονται να λήφθηκαν κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων. Το ότι η ένταξη του κ. Μανιαδάκη στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων ήταν «αβάσιμη» φάνηκε και από τα όσα ακολούθησαν μετά την αποκάλυψη του ονόματός του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας «ουδένα κίνδυνο διέτρεξε από οιονδήποτε και ειδικότερα από τα συκοφαντηθέντα πολιτικά πρόσωπα». Επιπλέον «η επίκληση του κινδύνου βιαιοπραγίας ή άλλων εκδικητικών πράξεων από τα δέκα επιφανέστερα πολιτικά πρόσωπα της χώρας» χαρακτηρίζεται ως μη νόμιμη αιτιολογία για το  καθεστώς προστασίας.

Επιπρόσθετα ο κ. Αβραμόπουλος υποστηρίζει πως η διατήρηση του καθεστώτος προστασίας στους προστατευόμενους μάρτυρες στερείται πλέον κάθε νόμιμου ερείσματος και για έναν ακόμη λόγο καθώς τα ονόματά τους είναι πλέον γνωστά από το Νίκο Μανιαδάκη.

Παραβιάσεις και πολιτικές σκοπιμότητες

Για του λόγους αυτούς ο κ. Αβραμόπουλος ζητεί να ανακληθεί άμεσα η προστασία των μαρτύρων και να συνεχιστεί η διαδικασία για την άσκηση ποινικής δίωξης. Επίσης ζητεί από τον κ. Μπρακουμάτσο να διερευνήσει τυχόν παραβιάσεις των διατάξεων σε βάρος των δικαιωμάτων του κατά την διενεργούμενη από την Εισαγγελία Διαφθοράς προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης Novartis. Πιο αναλυτικά εστιάζει στην πέρα από κάθε νομίμου χρονικού ορίου παράταση, που όπως υποστηρίζει εξυπηρετεί «μόνο πολιτικές σκοπιμότητες».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 08 Φεβρουαρίου 2019

Loading