Φώφη Γεννηματά: «Κυβέρνηση… φαρσοκωμωδία»

Για κυβέρνηση «φαρσοκωμωδία», η οποία είναι «σε αμετάκλητη αποδρομή» κάνει λόγο η Φώφη Γεννηματά. Σε συνέντευξή της στο Έθνος της Κυριακής, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ασκεί έντονη κριτική σε Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, ενώ προκαλεί και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ψηφίσει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τις συντάξεις.

propoli

Παράλληλα, σχολιάζει τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και την αποχώρηση του Ποταμιού, σχολιάζοντας ότι «ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Αναλυτικά η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά:

Κυρία Πρόεδρε, έχετε ζητήσει “εκλογές, εδώ και τώρα” και έχετε επισημάνει ότι η χώρα χρειάζεται Πολιτική Αλλαγή, δηλαδή εκλογές και άλλη κυβέρνηση. Τι θα αλλάξει; Γιατί να μην ολοκληρώσει την θητεία της η παρούσα κυβέρνηση και να κριθεί στο τέλος για το έργο της;

«Ουσιαστικά η χώρα δεν έχει κυβέρνηση. Κάθε μέρα που περνά ελάχιστοι πια αμφισβητούν ότι η παραμονή στην εξουσία μιας Κυβέρνησης σε αμετάκλητη αποδρομή μόνο ζημιά προκαλεί στον τόπο. Πρόκειται για μια κυβέρνηση φαρσοκωμωδία με πρωταγωνιστή τον κ. Τσίπρα και συμπρωταγωνιστή τον κ. Καμένο σε πλήρη συνεννόηση και εναλλασσόμενους ρόλους. Όμως δεν μπορούν να σκηνοθετήσουν ούτε την αποχώρηση τους με αξιοπρέπεια.

Οι εκλογές είναι κοντά και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν όσο το δυνατό συντομότερα. Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα Πολιτική Αλλαγή με Αλλαγή Πολιτικής. Πολιτική Αλλαγή για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, να σταματήσει ο κατήφορος. Όμως χρειάζεται και Αλλαγή Πολιτικής με προοδευτική Διακυβέρνηση με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για Βιώσιμη Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη. Αυτό έχει ως προϋπόθεση την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την αποφασιστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής».

Αρκετοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση -παρά τα απαγορευτικά σήματα των δανειστών- θα επιχειρήσει πριν τις εκλογές είτε να αναβάλει την μείωση των συντάξεων, είτε να δώσει ένα πακέτο κοινωνικών παροχών ως αντίβαρο. Είναι εφικτό;

«Η κυβέρνηση “παίζει” με την αγωνία των συνταξιούχων. Δεν θα το επιτρέψουμε. Για αυτό ζήτησα προχθές στην Βουλή να δεσμευθεί ΤΩΡΑ ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις την 1/01/2019 και καταθέσαμε ήδη σχετική πρόταση νόμου με την οποία καταργείται η σχετική διάταξη των περικοπών που οι ίδιοι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ψήφισαν. Μιλάμε για οριστική ακύρωση της περικοπής των συντάξεων και όχι για αναβολή της για μικρό χρονικό διάστημα ως τις εκλογές, ώστε να μεταφερθεί το πρόβλημα μετά.

Αφού, όπως ισχυρίζονται, έχουμε καθαρή έξοδο, επιστροφή στην κανονικότητα και δεν θα ξαναδούμε την τρόικα, δεν έχουν παρά να ψηφίσουν αυτή την διάταξη. Επίσης καλέσαμε να πάρει θέση και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης. Να δεσμευτεί για το ζήτημα αυτό ενώπιον του Ελληνικού λαού και να ψηφίσει την πρόταση μας».

Το Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσει ένα πακέτο παροχών, πχ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την καταβολή ενός επιδόματος για συνταξιούχους, ανέργους;

«Σας θυμίζω ότι έχουμε ήδη ψηφίσει τα πενιχρά επιδόματα που έχει δώσει πέρυσι αυτή η κυβέρνηση, επειδή ακόμη και αυτά τα ελάχιστα ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας τα έχει ανάγκη. Ταυτόχρονα έχουμε καταγγείλει τον κ. Τσίπρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ότι είναι “Αριστερός” στα πίτουρα… Κάθε του μέτρο αποδομεί ακόμη περισσότερο το Κοινωνικό Κράτος και το ευτελίζει σε “σωματείο ελεημοσύνης”.

Εμείς έχουμε δέσμη προτάσεων με την επαναφορά καθορισμού του κατώτερου μισθού στη δικαιοδοσία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την ακύρωση της νέας αύξησης της εισφοράς των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με τον καθορισμό μηνιαίου πλαφόν, την πραγματική στήριξη της οικογένειας για την αντιμετώπιση και του δημογραφικού με ουσιαστική ενίσχυση του τρίτου παιδιού».

Ακούγεται από κάποιους έντονα το σενάριο να προσφύγει ο κ. Τσίπρας σε εκλογές πριν έρθει η συμφωνία για το Μακεδονικό στην βουλή. Μπορεί;…

«Προφανώς αναφέρεστε στην φημολογούμενη… συμπαιγνία Τσίπρα – Καμένου. Όμως “το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον” για τον κ. Τσίπρα. Φαντάζομαι ότι αυτό τουλάχιστον το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος. Γι’ αυτό και στο βαθμό που θα παραμένει στην δική του ευχέρεια να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών, θα το κάνει με μοναδικό κριτήριο να περισώσει ότι μπορεί από την βέβαιη εκλογική του συντριβή. Και έχει αποδείξει ότι προκειμένου για το μικροκομματικό του όφελος δεν έχει κανένα ενδοιασμό».

Ποια συμφωνία για το Μακεδονικό θα στηρίζατε με την ψήφο σας στην βουλή;

«Παρότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε και στο ευαίσθητο αυτό εθνικό θέμα τον μικροτακτικισμό, την πόλωση και τον διχασμό, εμείς κρατήσαμε καθαρή και υπεύθυνη στάση. Σε αντίθεση με την ΝΔ που επέλεξε εκ προοιμίου μια στείρα αντιπολιτευτική στάση αναιρώντας και τις δικές της θέσεις και την διαμορφωμένη εδώ και δεκαετίες εθνική γραμμή.

Εμείς προδιαγράψαμε με σαφήνεια τις προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν μια συμφωνία ολοκληρωμένη, βιώσιμη και εθνικά επωφελή λύση. Στο πλαίσιο αυτό βασική μας άποψη αποτελεί ότι η λύση θα πρέπει να αντιμετωπίζει οριστικά και αποτελεσματικά όλα τα θέματα αλυτρωτισμού. Μια συμφωνία που περιλαμβάνει την αναγνώριση “μακεδονικής” εθνικότητας και “μακεδονικής” γλώσσας “πυροδοτεί” τον αλυτρωτισμό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Θεωρείτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απωλέσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ, όπως αρκετοί του καταλογίζουν τελευταία;

«Για να χάσεις κάτι πρέπει να το έχεις. Ο κ. Μητσοτάκης είναι γέννημα – θρέμμα και ηγείται μιας βαθιά συντηρητικής, πελατειακής και αντιλαϊκής παράταξης. Κανένα δήθεν μετριοπαθές, μεταρρυθμιστικό προσωπείο δεν μπορεί να κρύψει τους κινδύνους από την παλινόρθωση της δεξιάς. Θέλω εδώ να επισημάνω και μετά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Την ώρα που οφείλουμε απαντήσεις για τα προβλήματα του κόσμου και οι δυο επιδόθηκαν σε κοκορομαχίες και σε ακραία πόλωση».

Αυτόνομος ρόλος για το Κίνημα Αλλαγής σημαίνει και εξασφάλιση της τρίτης εντολής;

«Εμείς διεκδικούμε αυτόνομο πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και μετεκλογικά θα επιδιώξουμε την εθνική συνεννόηση γύρω από ένα προοδευτικό σχέδιο για την διακυβέρνηση της. Αυτό που θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές είναι ισχυρή εντολή για να εγγυηθούμε Πολιτική Σταθερότητα και Προοδευτική Διακυβέρνηση».

Εκτιμάτε ότι θα επανακάμψει η σκανδαλολογία κατά την προεκλογική περίοδο;

«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Επομένως είναι αναμενόμενο ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του Μαξίμου να επιστρατεύσουν και κατά την προεκλογική περίοδο, κάθε βρώμικο μέσο για να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, με συκοφαντίες, ψεύδη και ενορχηστρωμένες επιθέσεις μέσω του φιλικού τους “κίτρινου τύπου”.

Η θέση μας είναι απόλυτα σαφής: Διαφάνεια παντού και για όλους. Όμως η αδιαφάνεια και η διαφθορά, αντιμετωπίζονται με πολιτικές ενίσχυσης των θεσμών και του κράτους δικαίου. Αντίθετα όταν χρησιμοποιούνται ως προσχήματα για την σπίλωση και ηθική εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, τότε το “φάρμακο” γίνεται πιο επικίνδυνο από την αρρώστια. Για τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έχουν ως μοναδικό γνώμονα το ότι ο σκοπός (τους) αγιάζει τα μέσα, αυτά είναι “ψιλά γράμματα”.

Τι στάση θα τηρήσετε στην πρόταση για κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών;

«Η παράταξη μας είναι αυτή που εδώ και δύο χρόνια έχει προτείνει την κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών. Είναι μέτρο που θα συμβάλλει στην αμεσότερη σχέση των πολιτών με τους βουλευτές και στον περιορισμό και στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών των υποψηφίων. Εμείς είμαστε θετικοί επί της αρχής και περιμένουμε να δούμε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

Όμως επισημαίνω ότι για μια ακόμη φορά οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν νομοθετούν με βάση αρχές αλλά καιροσκοπικά. Αρνήθηκαν επίμονα την σχετική δική μας πρόταση όταν έφεραν τον εκλογικό νόμο και επιμένουν να αρνούνται την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων που ζουν στο εξωτερικό, φοβούμενοι την απάντηση των πολιτών που η κρίση ανάγκασε να ξενιτευτούν».

Είναι γεγονός ότι πιστωθήκατε το εγχείρημα για την ενοποίηση της κεντροαριστεράς. Αποχώρησε όμως σε σύντομο χρόνο το Ποτάμι. Μπορούσατε να κάνετε κάτι παραπάνω που δεν κάνατε; Και τώρα τι;

«Πήρα την πρωτοβουλία, έκανα και θα κάνω τα πάντα ξεπερνώντας δυσκολίες, για την διαμόρφωση όρων συνύπαρξης, συμπόρευσης και ενότητας στον κατακερματισμένο χώρο της Κεντροαριστεράς. Έτσι προέκυψε το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ως το συλλογικό δημοκρατικό κεκτημένο των εκατοντάδων χιλιάδων συνιδρυτών του. Αυτό το κεκτημένο δεν απειλείται γιατί οι συνιδρυτές πολίτες αποτελούν τους μόνους και αναντικατάστατους εγγυητές της πορείας του.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου και με τις ομόφωνες αποφάσεις μας στο συνέδριο του Μαρτίου, αποτυπώθηκε με σαφήνεια το πολιτικό και προγραμματικό μας πλαίσιο. Σε αυτό δεσμευθήκαμε όλοι. Ο καθένας με τη αλλαγή στάσης, αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στον προοδευτικό κόσμο και θα κριθεί από αυτόν. Εμείς προχωρούμε μόνο μπροστά με αποφασιστικότητά και αισιοδοξία. Το Κίνημα Αλλαγής δυναμώνει, παρά τα χτυπήματα. Προχωράμε με όσους θέλουν και μπορούν να υπηρετήσουν με ευθύνη και συνέπεια την ανόθευτη στρατηγική του αυτόνομου ρόλου απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».

Loading