Του Χρήστου Τσαλικίδη
Καμπανάκι κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας χτυπά η ΝΔ, δεδομένου ότι οι συνεχείς απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ως αποτέλεσμα να χαθεί το 96% της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Αυτό, όπως εξηγούν κύκλοι της Πειραιώς, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το πρώτο κιόλας εξάμηνο της διακυβέρνησής της το 2015. Κύριος υπεύθυνος, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος διέπραξε «έγκλημα» με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.
Ακολούθησε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών να υποστούν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές – και στους παλιούς μετόχους των τραπεζών φυσικά συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.
«Δυστυχώς» τονίζουν οι ίδιες πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση «έκτοτε η πορεία των τραπεζών δεν ήταν η αναμενόμενη. Ήδη, σε σχέση με τις αρχές του χρόνου, οι τράπεζες έχουν χάσει περίπου τη μισή τους κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες».
Και όμως, μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξο για τις προοπτικές της χώρας, κλείνοντας τα μάτια στο τεράστιο πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά της. Γιατί η αλήθεια είναι πως για την κατάρρευση του χρηματιστηρίου δεν ευθύνονται οι κερδοσκόποι, αλλά η λάθος οικονομική πολιτική που εφαρμόζει. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να μπήκε στο 4ο άτυπο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση και κυρίως χωρίς να έχει εξασφαλίσει την έξοδο στις αγορές. Και εννοείται πως, όταν μια χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε και οι τράπεζές της, ούτε φυσικά οι επιχειρήσεις.
Οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά τον Τσίπρα
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αυτήν τη μεγάλη αποτυχία τη χρεώνεται πρωτίστως ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και όσοι Ευρωπαίοι εταίροι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος. Μόνο που η αλήθεια είναι διαφορετική, καθώς το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να μπορέσει η χώρα να ξαναδανειστεί υπό κανονικές συνθήκες. «Πληρώνουμε, λοιπόν, ένα πολύ ακριβό τίμημα, και σήμερα, από την παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία. Και είναι ξεκάθαρο ότι, εκτός από το πρόβλημα των τραπεζών, το οποίο είναι δεδομένο, υπάρχει και ένα ευρύτερο πρόβλημα που αφορά το ίδιο το πολιτικό ρίσκο της χώρας. Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί με τον κ. Τσίπρα και με τον κ. Καμμένο να επιστρέψει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.