Χάνει φίλους και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης

Χάνει φίλους και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Μπορεί στην ουσία ο Αλέξης Τσίπρας να ανάλαβε από το βήμα της Βουλής την πολιτική ευθύνη για τα όσα δηλώνει ο Παύλος Πολάκης, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ στέκονται τόσο συγκαταβατικά απέναντι στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.

Κάποιοι, μάλιστα, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου, Αντώνης Ρέλλας και Θεοδόσης Πελεγρίνης κράτησαν αποστάσεις και δημοσίως.

Την ίδια ώρα, οι πιο σιωπηλοί στα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τον κ. Πολάκη ακόμα και για χαφιεδισμό- με αφορμή την ανάρτηση του ΦΕΚ διορισμού του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου-, αλλά και για το ότι ο αναπληρωτής υπουργός επικαλείται συνεχώς το άρθρο 86 του Συντάγματος, την αλλαγή του οποίου έχει κάνει σημαία η κυβέρνηση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση- ούτως ώστε να μην αίρεται η ασυλία του.

Ακόμα, όμως, κι εκείνοι που δείχνουν κατανόηση για τον κ. Πολάκη- “με τόσες επιθέσεις κάτω από το στομάχι που δέχεται είναι λογικό κάποιες φορές να χάνει κι αυτός το μέτρο”- παραδέχονται ότι με τη στήριξη που του παρέχει ο πρωθυπουργός δυσαρεστεί μετριοπαθείς, κεντρώους ψηφοφόρους που βλέπουν με θετική διάθεση το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η νέα “Πολακιάδα” έχει στηθεί από τη ΝΔ προκειμένου να καλυφθεί το νέο πακέτο φιλολαϊκών μέτρων που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση αμέσως μετά από το Πάσχα, αλλά και η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

Στα δύο δισ. το νέο πακέτο

Όπως κι αν έχει, το νέο πακέτο ελαφρύνσεων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο θα φτάσει τα δύο δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το υπερπλεόνασμα του 4,4% για το 2018, το οποίο με τη σειρά του έχει προέλθει από τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες και την υπερφορολόγηση.

Ανάμεσα σε άλλα θα περιλαμβάνει μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων για ορισμένες τουλάχιστον κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και καταβολή των αναδρομικών.

 

 

Loading