Χαρά Καφαντάρη: «Το μέλλον είναι στο χέρι μας»

Χαρά Καφαντάρη: «Το μέλλον είναι στο χέρι μας»

Του Γ. Συμεωνίδη
«Πρώτος στόχος μας είναι η ανακούφιση των αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, που σήκωσαν σε μεγάλο βαθμό το βάρος της κρίσης», τονίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik, η Χαρά Καφαντάρη.

Η βουλευτίνα Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου,  σημειώνει πως οι εφαρμοζόμενες πολιτικές πλέον θα είναι στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης και όχι των δανειστών.

Υπογραμμίζει, επίσης, πως η σημερινή κυβέρνηση κράτησε όρθια την κοινωνία, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μπροστά, κυρίως ως προς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Όσον αφορά την τραγωδία στο Μάτι, η κυρία Καφαντάρη δηλώνει σημαδεμένη από αυτή: «Δεν θα ξεχάσουμε. Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε βάθος το γεγονός. Το οφείλουμε στους αδίκως χαμένους συμπολίτες μας, αλλά και στη νέα γενιά να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε τέτοιες πολιτικές που δεν θα επιτρέψουν να ξαναγίνουν τα ίδια ποτέ». Σε σχέση με τη σύμπτυξη προοδευτικού μετώπου, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου δυνάμεων από συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, που μπορεί να οδηγήσουν και σε πολιτικές συμμαχίες.  Εκτιμά, εξάλλου, πως όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο για κύρωση θα υπερψηφισθεί και μας προτρέπει με νόημα για τις απειλές Καμμένου να μην κρίνουμε τα πράγματα στατικώς, αφού όλα εξελίσσονται.

«Έκλεισε ένα γκρίζο κεφάλαιο»

-Με δεδομένους τους δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους και για τη μεταμνημονιακή περίοδο και τη δύσκολη διεθνή συγκυρία με την κρίση στην Τουρκία κι όχι μόνο, πόσο εφικτό είναι να εφαρμοστούν κοινωνικές πολιτικές που να ευνοούν την πολύπαθη μεσαία τάξη;

«Βιώνουμε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα μας. Ένα γκρίζο κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας έκλεισε. Μετά από μια οκταετία δύσκολων και για πολλούς επώδυνων μνημονιακών πολιτικών, μπορούμε πλέον ως λαός να αναπνέουμε πιο ελεύθερα και να ατενίζουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία.

Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές πλέον θα είναι στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης και όχι των δανειστών. Οι δεσμεύσεις, οι στόχοι, η πορεία των δεικτών της οικονομίας, που έχουμε αναλάβει, ισχύουν και θα τηρηθούν. Η διαφορά ποια είναι; Κάθε εφαρμοζόμενη πολιτική δεν θα είναι υπό την έγκριση των δανειστών, όπως μέχρι σήμερα.

Το μέλλον, λοιπόν, είναι στο χέρι μας. Μέσα σε σφικτό δημοσιονομικό περιβάλλον, πρώτος στόχος μας είναι η ανακούφιση των αδύναμων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, που ειδικά οι τελευταίοι, σήκωσαν σε μεγάλο βαθμό το βάρος της κρίσης. Πολιτικές στο επίπεδο της εργασίας, της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών για μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών, είναι από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης από σήμερα. Ο Πρωθυπουργός θα κάνει σχετικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, τις οποίες και αναμένουμε».

-Ένα μήνα περίπου μετά από την τραγωδία στο Μάτι οι πολίτες παραμένουν ακόμα στο σκοτάδι για το ποιος ευθύνεται για τους δεκάδες νεκρούς. Πέρα από τις αντικειμενικές, υπάρχουν και υποκειμενικές ευθύνες που βαρύνουν πολιτικά πρόσωπα;

«Η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι μάς έχει σημαδέψει όλους. Βιώσαμε και βιώνουμε ένα εθνικό πένθος. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για έρευνα σε βάθος και απόδοση ευθυνών, όποιων και όπου υπάρχουν. Δεν θα ξεχάσουμε. Η δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε βάθος το γεγονός. Το οφείλουμε στους άδικα χαμένους συμπολίτες μας, αλλά οφείλουμε και στη νέα γενιά να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε τέτοιες πολιτικές, που δεν θα επιτρέψουν να ξαναγίνουν τα ίδια ποτέ.

Η τραγωδία στο Μάτι, πέραν όποιων ευθυνών ή αστοχιών αποδειχθούν μετά από έρευνα σε βάθος, αναδεικνύει δύο μεγάλα ζητήματα. Την ανάγκη άλλου μοντέλου ανάπτυξης και σχεδιασμού των πόλεων, μακριά από παρανομίες, πελατειακές σχέσεις και αυθαιρεσίες και την ανάγκη προσαρμογής του σχεδιασμού των πόλεων στο μεγάλο πλανητικό ζήτημα της επελαύνουσας κλιματικής αλλαγής, που τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν συνέπειά της. Για το λόγο αυτό και ο πρωθυπουργός “συμβουλεύτηκε” επιστήμονες του χώρου των φυσικών επιστημών και φυσικών καταστροφών και ανακοίνωσε τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής υπό τον γνωστό και ειδικό στις πυρκαγιές, διεθνούς κύρους επιστήμονα Γκόλνταμερ για διερεύνηση των αιτιών της φονικής πυρκαγιάς. Παράλληλα ανακοίνωσε την αναγκαία, εδώ και καιρό, αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας με τη δημιουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών».

«Ο κόσμος καταλαβαίνει»

-Προλαβαίνει η κυβέρνηση να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και πού το αποδίδετε αυτό;

«Ο κόσμος καταλαβαίνει. Γνωρίζει ότι παραλάβαμε μια χώρα το 2015 στα όρια της χρεοκοπίας, με ανεργία 27%, με ελλείμματα, σε διαρκή ύφεση χρόνια και καταφέραμε με την υπομονή και τις θυσίες του ελληνικού λαού, να μιλάμε σήμερα για έξοδο από τα Μνημόνια, με την οικονομία να ανακάμπτει, με τη χώρα να αναβαθμίζεται γεωπολιτικά στην ασταθή περιοχή της Αν. Μεσογείου, με την ανεργία να μειώνεται και γενικότερα με την κοινωνία όρθια, όπως δεσμευτήκαμε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Δεν αρκούν όμως αυτά. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε.

Να προχωρήσουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, να θεμελιώσουμε ένα σύγχρονο κράτος, μια προσαρμοσμένη στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα δημόσια διοίκηση και βέβαια να εμβαθύνουμε το κοινωνικό κράτος.

Έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο μέχρι τις εκλογές του 2019 και στις νέες μεταμνημονιακές συνθήκες θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στα παραπάνω».

«Στις εκλογές με το νέο κυβερνητικό σχήμα»

-Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα και πρέπει να υπάρξουν ανοίγματα και σε πρόσωπα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;

«Όπως αναφέρεται, άμεσα θα υπάρξει κυβερνητικός ανασχηματισμός. Πέραν του ότι, το πότε, το πώς και τα όποια άτομα είναι ευθύνη του πρωθυπουργού, μέσα βέβαια από συλλογικές διαδικασίες, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του 2019. Στις νέες μεταμνημονιακές συνθήκες η ευθύνη όλων μας και όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Το χτίσιμο της Ελλάδας του μέλλοντος απαιτεί στήριξη κοινωνικών και αναπτυξιακών πολιτικών. Είναι θεμιτό η όποια κυβερνητική πλειοψηφία να ζητά διεύρυνση, ειδικά από τον όμορο χώρο της κεντροαριστεράς. Το ζητούμενο όμως είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου δυνάμεων από συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα, που μπορεί να οδηγήσουν και σε πολιτικές συμμαχίες».

-Πόσο φοβάστε πρόωρη πτώση της κυβέρνησης εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών; Πώς αξιολογείτε τη σχετική απειλή του Πάνου Καμμένου;

«Για να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, απαιτείται ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών και πρώτα από όλα το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου. Εκτιμώ ότι όταν έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση θα υπερψηφισθεί, διότι εκεί ο κάθε βουλευτής θα ψηφίσει με βάση τη συνείδησή του και την ευθύνη, που πρέπει να τον χαρακτηρίζει, σχετικά με την πορεία και το συμφέρον της πατρίδας. Μην κρίνουμε τα πράγματα στατικά, όλα εξελίσσονται».

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Loading