Χαρακόπουλος: Ερώτηση για το γάλα 5 ημερών

Τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το γάλα 5 ημερών ζητά να μάθει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη.

propoli

«Ανταποκρίνεται στις προθέσεις σας η είδηση για επαναφορά της διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες ή αυτή αποτελεί στοχευμένη διαρροή ενόψει της επικείμενης προεκλογικής περιόδου;», ρωτά σχετικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει ότι «η κατάρρευση των τιμών παραγωγού του φρέσκου γάλακτος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας, που βιώνει έναν πρωτόγνωρο μαρασμό. Η μείωση των τιμών παραγωγού παρουσιάζονταν από τους υποστηρικτές της εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ως προϋπόθεση για τη μείωση των τιμών του γάλακτος στο ράφι, κάτι που η ζωή έδειξε ότι δεν επιβεβαιώθηκε».

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι όταν επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου υπήρξε επιμήκυνση της διαρκείας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες, «γεγονός που με ανάγκασε σε παραίτηση από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης», η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονταν για επαναφορά στις 5 ημέρες.

«Όταν, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, η τότε ηγεσία του ΥπΑΑΤ διαβεβαίωνε -παρουσία εκπροσώπων των κτηνοτρόφων- για “τροπολογία Χαρακόπουλου”, όπως την ονόμαζε, που θα αποκαθιστούσε τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση», σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος.

«Φρέσκο γάλα… αορίστου διαρκείας»

«Ωστόσο», σημειώνει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, «με την υπογραφή του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν επανήλθε η διάρκεια ζωής του γάλακτος στις 5 ημέρες άλλα, αντιθέτως, αφήνεται πλέον στην αποκλειστική διάθεση του παρασκευαστή η διάρκεια του φρέσκου γάλακτος. Ως εκ τούτου, δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ μας προέκυψε φρέσκο γάλα… αορίστου διαρκείας! Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος είχε ως αποτέλεσμα ο κτηνοτροφικός κόσμος να δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα απ’ αυτούς που, ως αντιπολίτευση, πλειοδοτούσαν στην υπεράσπιση των συμφερόντων του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το γεγονός αυτό διευκολύνει έτι περαιτέρω τη διάθεση και στην ελληνική αγορά εισαγόμενου γάλακτος, δίνοντας διέξοδο στις “λίμνες γάλακτος” και στα “βουνά βουτύρου” των χωρών της κεντρικής Ευρώπης και των βόρειων γειτόνων μας. Έτσι συμπιέζονται οι τιμές της εγχώριας παραγωγής, που αδυνατεί να συναγωνιστεί λόγω αντικειμενικών δυσχερειών το κόστος παραγωγής των βόρειων χωρών. Πρόσφατα, ωστόσο, δημοσιεύματα φέρουν την κυβέρνηση έτοιμη να προχωρήσει -λίγους μήνες πριν τις εκλογές- σε επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες (εφημερίδα “ΑγροΈκφραση” 09.02.2019)».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς «αν πράγματι προτίθενται να μειώσουν τον χρόνο ζωής του γάλακτος στις 5 ημέρες, πότε θα προχωρήσουν στην αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία».

Loading