Χαρακόπουλος: «Πέντε βήματα για την προώθηση της μηλοκαλλιέργειας»

Χαρακόπουλος: «Πέντε βήματα για την προώθηση της μηλοκαλλιέργειας»

«Πέντε είναι τα βασικά βήματα για την ανάπτυξη της καλλιέργειας μήλου» είπε μεταξύ άλλων ο αναπ. Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Από τη γνώση που αποκόμισα τα χρόνια που ασχολούμαι με τα αγροτικά ζητήματα του νομού, αλλά και από την εμπειρία της θητείας μου ως υπουργός αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης, καταλήγω στο συμπέρασμα πως 5 είναι οι βασικές προϋποθέσεις, τα απαραίτητα βήματα, για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας μήλου στην περιοχή μας», συμπλήρωσε σε δήλωσή του μετά την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων της γιορτή μήλου Αγιάς, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά τον αρχιερατικό εσπερινό για το Αγιώτικο πανηγύρι των Αγίων Αντωνίων, ξεναγήθηκε στα περίπτερα και συνομίλησε με παραγωγούς.

«Σήμα κατατεθέν το μήλο για την επαρχία»

Στη δήλωσή του επισήμανε ότι «η γιορτή μήλου στην Αγιά, αναμφίβολα, συμβάλλει στην ανάδειξη του προϊόντος που είναι σήμα κατατεθέν για την επαρχία μας. Εκείνο, όμως, που προέχει είναι η προβολή του στο εξωτερικό, έτσι ώστε να κερδίσει νέες αγορές.

Τα πέντε βήματα

Ιδιαίτερα μετά το ρωσικό εμπάργκο, που έκλεισε για τα ελληνικά φρούτα τη μεγάλη αγορά της ρωσικής ομοσπονδίας, χρειάζεται να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια. Να αξιοποιήσουμε κάθε πρόγραμμα προβολής του μήλου της Αγιάς, συμμετέχοντας στις μεγάλες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Δεύτερον, να οικοδομήσουμε υγιή συνεργατικά σχήματα, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών με στόχο οικονομίες κλίμακος, μείωση του κόστους παραγωγής και καλύτερες τιμές διάθεσης των προϊόντων.

Τρίτον, με δεδομένες τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής να ενεργοποιήσουμε επιδοτούμενα προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών με ανθεκτικότερες ποικιλίες δένδρων.

Τέταρτον, να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα προγράμματα αντιχαλαζικής προστασίας, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς ζημιές από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής σήμερα παραμένουν ακάλυπτες.

Το πέμπτο και σημαντικότερο, όμως, είναι να υπάρξει “οξυγόνο” για τον αγρότη! Μείωση φορολογικών συντελεστών και εξορθολογισμός ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να ανταποκριθεί στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής.
Εύχομαι καλές σοδειές και του χρόνου ακόμα καλύτερα!».

Loading