Χατζηδάκης: «Πολιτική Μαυρογυαλούρου από την κυβέρνηση»

Για πολιτική Μαυρογυαλούρου από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αποδίδει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη «ροπή της κυβέρνησης για πανηγύρια».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι οι ευρωεκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και πως οι πολίτες θα στείλουν τα μηνύματά τους τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς την αντιπολίτευση.

Ο κ. Χατζηδάκης δεν παραλείπει να σχολιάσει τόσο την υπόθεση Πετσίτη, όσο και το θέμα με τα δάνεια των κομμάτων.

Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Κ. Χατζηδάκης:

Οι εκλογές, τελικά, θα γίνουν τον Οκτώβριο; Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο αν οι ευρωεκλογές γίνουν χωρίς εθνικές εκλογές να μην αποτυπωθεί στις κάλπες το ευρύ προβάδισμά της Νέας Δημοκρατίας για το οποίο μιλούν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις;

«Ας κάνει εκλογές ο κ. Τσίπρας όποτε νομίζει. Προσωπικά θεωρώ ότι όσο τις καθυστερήσει τόσο το χειρότερο για τον ίδιο, αλλά δυστυχώς και για τη χώρα.

Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες βιώνει μια πολιτική Μαυρογυαλούρου από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί ζημιώνει την αγορά και την οικονομία. Οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές για τον κ. Τσίπρα για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Η λογική λέει πως οι εκλογές θα γίνουν νωρίς, αλλά από εκεί και πέρα καταλαβαίνω ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία».

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, αλλά κανείς δεν συζητά για την Ευρώπη. Με Novartis, τα δάνεια των κομμάτων και τον Πετσίτη θα κάνουμε εκλογές;

«Έχω διατελέσει 13 χρόνια ευρωβουλευτής και πάντα θέλω στις ευρωεκλογές να μιλάμε όσο το δυνατόν περισσότερο για την Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη αποτελεσματική. Μια Ευρώπη αλληλέγγυα. Μια Ευρώπη δημοκρατική. Ταυτόχρονα θέλουμε μια Ελλάδα η οποία να είναι στην 1η ταχύτητα της Ευρώπης. Να μην είναι σε έναν θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης και να σέρνεται χωρίς ελπίδα και προοπτική, όπως συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Μια Ελλάδα που να εφαρμόζει στην πράξη τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.

Από εκεί και πέρα, εκ των πραγμάτων οι ευρωεκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα εφόσον είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από 4 χρόνια. Επομένως, ούτως ή άλλως ο κόσμος θα στείλει τα μηνύματά του τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Και πιστέψτε με όπου και να πάω ακούω εντονότερα και περισσότερο το μήνυμα ‘φύγετε’! Ο κόσμος θέλει να απαλλαγεί από αυτή την κυβέρνηση!».

Την προηγούμενη εβδομάδα ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πώς απαντάτε στην κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να αποπληρώσετε τα δάνειά σας;

«Έχει συζητηθεί κατ΄ επανάληψιν το ζήτημα. Ωστόσο αν το πρόβλημα πήρε τη διάσταση που έχει σήμερα, αυτό οφείλεται στην απόφαση που πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το ΄12 να μειώσουν την κρατική επιχορήγηση στα κόμματα. Και πολύ καλά έκαναν.

Πιστεύω όμως ότι υπάρχει τεράστια υποκρισία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό. Διότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετέλθει πρακτικών ίδιων ή και χειρότερων αυτών για τις οποίες κατηγορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που το 2010 έστειλε επιστολή στην Εθνική Τράπεζα με την οποία ζητούσε να χρηματοδοτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικά κριτήρια. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκχωρήσει 2 φορές παράλληλα την κρατική επιχορήγηση ως εγγύηση για να πάρει δάνεια. Και είναι το μόνο κόμμα που του έχει κουρευτεί δάνειο σε σχέση με ακίνητο του. Επιπλέον το 2017 πέρασαν νόμο για να παίρνουν χρηματοδότηση μέχρι το 2023 με βάση τα σημερινά ποσοστά των κομμάτων. Υπάρχει όμως και το κερασάκι στην τούρτα: η Αυγή αποδείχθηκε ότι έχει μια offshore εταιρεία, αλλά δεν μας αποκαλύπτουν ποιος είναι ο μέτοχος της offshore. Γιατί κρύβονται; Γιατί δεν μας λένε ποιος είναι ο μέτοχος της offshore;

Εν πάση περιπτώσει, η Νέα Δημοκρατία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποπληρώσει τα δάνειά της. Έχουμε μειώσει κατά 75% τα λειτουργικά μας έξοδα. Έχουμε περάσει στο καταστατικό μας τη δέσμευση ότι το κόμμα δεν θα ξαναπάρει ποτέ δάνεια. Και η ετήσια κρατική χρηματοδότησή μας πηγαίνει όλη στην αποπληρωμή των δανείων μας. Γίνεται λοιπόν μεγάλη προσπάθεια, σημαντική εξυγίανση και μπαταχτσήδες δεν είμαστε».

Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί με τα σκάνδαλα να αποπροσανατολίσει τους πολίτες, αλλά και εσείς κάνετε σημαία την υπόθεση του Πετσίτη.

«Ακούστε: ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κάνουν τους εισαγγελείς της πολιτικής ζωής, αλλά να μην απαντούν σε ζητήματα ηθικής τάξης που τους αφορούν. Δηλώνουν αυτάρεσκα ότι έχουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστερά, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της κυβέρνησης Τσίπρα έχει γκριζάρει πολύ. Σας θυμίζω την γάτα των Ιμαλάϊων με τον κ. Ψυχάρη, τον μεσάζοντα όπλων της Σαουδικής Αραβίας, τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα, το πάρτι κακοδιαχείρισης στα κονδύλια του μεταναστευτικού, τις καταγγελίες μέσα από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ για σπατάλες και κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ, την παρέμβαση της Κομισιόν για τη σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος», τη ΔΕΗ στα Σκόπια, το σκάνδαλο ΔΕΠΑ με τις χαριστικές πράξεις υπέρ Λαυρεντιάδη.

Τελευταίο λοιπόν κρούσμα τα έργα και οι ημέρες του κ. Μανώλη Πετσίτη. Που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου. Που τελικά ήταν συνεργάτης του κ. Παππά (μέχρι το 2016 αναγκάστηκε να παραδεχθεί πρόσφατα ο κ. Παππάς). Που πήγαινε στη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος του κ. Λαυρεντιάδη. Που βρέθηκαν στον λογαριασμό του λεφτά από τον κ. Αρτεμίου -δικηγόρο των offshore, o οποίος είχε συνταξιδέψει με τον κ. Παππά στη Βενεζουέλα. Εν τω μεταξύ, ενώ με το θέμα ασχολείται η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο αρμόδιος διευθυντής παραιτήθηκε για λόγους που πρέπει να διευκρινιστούν. Η υπόθεση αυτή, λοιπόν, είναι τουλάχιστον πολύ περίεργη. Υπάρχουν πολλές συμπτώσεις και ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Η κυβέρνηση, συνεπώς, δεν μπορεί να κάνει ότι δεν την βλέπει και να απαντά με μισόλογα ή να μιλάει για fake news. Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις. Κυρίως από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά».

Εκτός από τα σκάνδαλα υπάρχει και η οικονομία. Η κυβέρνηση ξεπέρασε τον σκόπελο της αξιολόγησης και θα πάρουμε τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Δεν είναι λοιπόν τόσο άσχημα τα πράγματα όσο τα παρουσιάζει η αντιπολίτευση.

«Προαπαιτούμενα, αξιολόγηση και δόση. Κατά τα άλλα έχουμε βγει από το μνημόνιο.

Ακούστε: οι δανειστές μας εμφανίζονται ικανοποιημένοι διότι έχουν την Ελλάδα σ΄ ένα θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης και δεν έχουν ένα ακόμα ενεργό πρόβλημα ενόψει των ευρωεκλογών. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μετά από ένα τσουβάλι μέτρα και 2 μνημόνια που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας η οικονομία μας σέρνεται. Αυτό το βιώνει καθημερινά ο κάθε πολίτης, το κάθε νοικοκυριό, η κάθε επιχείρηση.

Είμαστε πρώτοι ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ στην αύξηση φόρων. Έχουμε ευρωπαϊκό ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια και οι τράπεζες έχουν χάσει το 90% της αξίας τους (μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση). Η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας έχει κατρακυλήσει φέτος στην 72η θέση (από 59η το 2015). Στο ΕΣΠΑ βρισκόμαστε μόλις στην 23η θέση σε απορρόφηση πόρων (από την 4η θέση που βρισκόμασταν το ΄14). Οι επενδύσεις αντί να αυξάνονται μειώνονται: Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε επενδύσεις. Σύμφωνα με τη Eurostat οι επενδύσεις στην Ελλάδα το ΄18 μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. σε σχέση με το ΄17. Αυτή είναι η χειρότερη επίδοση τα τελευταία 23 χρόνια. Βρισκόμαστε στο 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007.

Αυτή είναι η κατάσταση στην οικονομία για την οποία πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το χειρότερο: ενώ τα παιδιά μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό κατά χιλιάδες διότι δεν βρίσκουν δουλειές, η ιδεοληπτική κυβέρνηση του κ. Τσίπρα υπονομεύει και τελικά μπλοκάρει όλες τις μεγάλες επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στη χώρα. Η υπόθεση του Ελληνικού είναι ασφαλώς η πιο εμβληματική. Αλλά και όσα ζούμε τις τελευταίες μέρες με την απόφαση του ΚΑΣ για τον Πειραιά που μπλοκάρει τις επενδύσεις της Cosco, αλλά και την εμπλοκή με τα ΕΛΠΕ δείχνουν το μέγεθος της αφροσύνης αυτής της κυβέρνησης. Λυπάμαι που το λέω αλλά δυστυχώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προωθούν πραγματικά επενδύσεις και νέες δουλειές. Θέλουν να διαχειρίζονται τη μιζέρια και να μοιράζουν ψεύτικους μπουναμάδες».

Η Νέα Δημοκρατία πώς θα καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις; Αρκεί η μείωση της φορολογίας;

«Φυσικά δεν φτάνει η μείωση της φορολογίας. Για τις επενδύσεις κλειδί είναι η λέξη εμπιστοσύνη. Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό θα συμβεί σε μεγάλο βαθμό αμέσως μετά την πολιτική αλλαγή διότι ο ίδιος ο σχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα στείλει το μήνυμα σε αγορές και επενδυτές ότι η Ελλάδα απέκτησε μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Αλλά πέρα απ΄ αυτά, είμαστε έτοιμοι και για τις άλλες βασικές προϋποθέσεις: Χρειάζεται επειγόντως η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά. Η δημιουργία ενός φιλικού κλίματος για επενδύσεις σε τομείς όπως είναι η χωροταξία και οι περιβαλλοντολογικές αδειοδοτήσεις με απλούστευση των σχετικών διαδικασιών. Η επιτάχυνση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Και αυτά θα προχωρήσουν το πρώτο εξάμηνο.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματικά φιλική πολιτική για τις επενδύσεις. Όχι μόνο διότι έχουμε την τεχνογνωσία -σας θυμίζω ότι όλες οι μεγάλες επενδύσεις που συζητάμε σήμερα, από την επένδυση της Cosco στον Πειραιά, τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα διάφορα ΣΔΙΤ μέχρι το Ελληνικό δρομολογήθηκαν από εμάς-, αλλά διότι πιστεύουμε σ΄ αυτή την πολιτική και έχουμε το σχέδιο για να προσελκύσουμε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις».

Κάτι τελευταίο. Πώς αποτιμάτε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρειο Μακεδονία; Θα συμβάλλει στην περαιτέρω ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες;

«Η κυβέρνηση με τη γνωστή ροπή που έχει για πανηγύρια δημιούργησε και με την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια θόρυβο δυσανάλογο με την πραγματική της διάσταση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η Ελλάδα από τη δεκαετία του ΄90 έχει διεισδύσει οικονομικά στη γειτονική χώρα και είναι σταθερά δεύτερος ή τρίτος επενδυτής εκεί. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε το πραγματικό μέγεθος αυτής της χώρας. Διότι δεν μιλάμε για καμιά τεράστια αγορά, αλλά για μια μικρή χώρα 2,5 εκατ. κατοίκων εκ των οποίων οι 500 χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Αλλά προσέξτε: την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλάει για οικονομική διπλωματία στα Βαλκάνια ήταν αυτός που ως υπεύθυνος για την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τις οδήγησε να πουλήσουν όλες τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια στους Αυστριακούς και τους Γερμανούς!».

Loading

Play