«Χρειάζονται δράσεις επανένταξης για τους κρατούμενους»

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα μίλησε στην εκπομπή «Politik-Μιλάμε Πολιτικά» στο Flash Radio 99.4 της Θεσσαλονίκης και στον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

propoli

Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «στις φυλακές γίνεται μια προσπάθεια αναμόρφωσης και μεταρρύθμισης από το 2015. Όπως καταλαβαίνετε, οι προσπάθειες να αλλάξουν τα πράγματα σε κάποιους χώρους οι οποίοι είναι στεγανοί, έχουνε κάποιες παγιωμένες καταστάσεις προβληματικές. Η προσπάθεια αλλαγής πάντοτε δημιουργεί αντιστάσεις, παρενέργειες και γενικώς μια κριτική η οποία φτάνει πολλές φορές να είναι και έμπρακτη. Στην αρχή η αντίδραση αυτή στην προσπάθεια αναμόρφωσης της φυλακής προέκυψε κυρίως με την κριτική στον νόμο Παρασκευόπουλου.

Φάνηκε κάποια στιγμή ότι αυτή η κριτική η οποία εστιαζόταν στην αποσυμφόρηση, εξάντλησε τις δυνατότητές της και πλέον η υπόσκαψη της προσπάθειας για αναμόρφωση της φυλακής, φαίνεται να στηρίζεται στην καθημερινή εμφάνιση επεισοδίων. Αυτό δεν υπήρχε πρώτα».

Παράλληλα όσον αφορά το πρόβλημα της χωρητικότητας των σωφρονιστικών καταστημάτων, εκτίμησε ότι «στην πραγματικότητα υπάρχει φυλακή η οποία δεν έχει αρχίσει ακόμα να λειτουργεί και υπάρχουν και πτέρυγες οι οποίες δεν έχουν ανοίξει. Άρα υπάρχει έλλειψη χώρου, αλλά μάλλον δεν είναι αυτό το κυριότερο πρόβλημα».

Ωστόσο, αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για την επίλυση του ζητήματος και την ομαλοποίησης της κατάστασης των φυλακών, ο Ν. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «και μετά από την αποσυμφόρηση που έγινε και συνεχίζει να γίνεται, όντως και πάλι ο αριθμός των κρατουμένων υπερβαίνει τη χωρητικότητα και αυτό δημιουργεί πολύ κακές συνθήκες στη φυλακή. Αλλά η αλλαγή της κατάστασης χρειάζεται και ποσοτικά και ποιοτικά μέτρα.

Ποσοτικά σίγουρα επαρκέστερους χώρους για να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και ποιοτικά επειδή αυτό μπορεί να μας δώσει μια πιο ήσυχη φυλακή και ιδίως πιο ήσυχους αποφυλακιζόμενους, αυτό είναι να υπάρχει προετοιμασία της επανένταξης. Πρέπει να καταλάβουμε κάτι, ακόμα και με όρους οικονομίας και νεοφιλελευθερισμού. Όταν βγει από την φυλακή κάποιος, ανταγωνίζονται ποια θα κερδίσει ανάμεσα σε δύο δυνάμεις, η μια είναι η κοινωνία της νομιμότητας, των πολιτών που θέλουνε ειρήνη και έχουνε τις δουλείες τους έχουνε τον κοινωνικό ρυθμό ως αξία τους, και οι συμμορίες. Όσο αναπτύσσονται δράσεις επανένταξης, εάν η κοινωνία βλέπει την επανένταξη σαν έναν πολύ σημαντικό στόχο, καταφέρνει αυτή και κερδίζει τον αποφυλακισμένο».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «χρειάζεται την χρηματοδότησή του το σωφρονιστικό σύστημα οπωσδήποτε είχαμε καθήλωση της χρηματοδότησης τα χρόνια της κρίσης, αλλά υπάρχει και κάτι πρόσφατο που οφείλεται στην κρίση. Είναι ότι καθηλώθηκε και ο αριθμός των εργαζομένων. Είχαμε μειώσεις οι οποίες στην αρχή καλύφθηκαν με την κινητικότητα, τώρα μπορούν να έρθουν κάποιοι καινούργιοι αλλά θα πρέπει να φύγουν αυτοί που είχαν έρθει με την κινητικότητα οπότε η αύξηση δεν θα είναι σημαντική και αυτός είναι ο κυριότερος παράγοντας εξαιτίας του οποίου δεν μπορούν να ανοίξουν καινούργια καταστήματα».

Τέλος, όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, ο Ν. Παρασκευόπουλος τονίζοντας πως «η βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονες είναι μια πολιτική εθνική, πολύ μεγάλης σημασίας», εκτίμησε ότι «προφανώς η κυβέρνηση προσδοκά μια οικονομική συνεργασία η οποία θα τονώσει και την δική μας οικονομία όπως θα τονώσει και την οικονομία των γειτόνων, και υπάρχει και μια θετική παρενέργεια στο σημείο αυτό, ότι μπορεί να φέρει και κοινωνικά να έχουμε καλύτερες σχέσεις με τους γείτονες».

Loading