Χρ. Παπαδόπουλος: Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της

Συνέντευξη στον Γιάννη Συμεωνίδη
«Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της. ΚΑι αυτό γιατί μεγάλο μέρος των θετικών μεταρρυθμίσεων που θέλουμε να νομοθετήσουμε, εκκρεμεί», υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στην Politik ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

propoli

Σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση του Πάνου Καμμένου σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να προχωρήσει χωρίς να λογαριάσει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος από τη στιγμή, μάλιστα, που κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυρωθεί, υπάρχει έτσι κι αλλιώς στην παρούσα Βουλή.

Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ως κορυφαία τομή, ενώ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ πως δεν έχει κάνει ειλικρινή αυτοκριτική για το παρελθόν του, εκτιμά θυμικώς κι όχι πολιτικώς την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και δεν παραδειγματίζεται από την αριστερή στροφή των «αδελφών» κομμάτων του στην Ευρώπη. Ο ίδιος, εξάλλου, βασίζει τη βεβαιότητά του για την εκλογική νίκη του κόμματός του στο ότι οι κοινωνικές εκπροσωπήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφορά μπορούν εμπράκτως πλέον να γνωρίζουν ότι τα δικά τους εισοδήματα θα αυξηθούν και οι κοινωνικές τους ανάγκες καλύπτονται και θα καλυφθούν ακόμα περισσότερο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Εκκρεμούν θετικές μεταρρυθμίσεις»

Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της ή είναι πιθανότερο να πάμε και σε βουλευτικές εκλογές το Μάιο; Πώς κρίνετε τη στάση του Πάνου Καμμένου;
«
Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει κατά τη γνώμη μου να ολοκληρώσει τη θητεία της, δηλαδή οι εκλογές να προκηρυχθούν για τον Οκτώβρη του 2019. Κι αυτό γιατί μεγάλο μέρος των θετικών μεταρρυθμίσεων που θέλουμε να νομοθετήσουμε, εκκρεμεί. Η αύξηση του κατώτατου μισθού με την παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι μειώσεις στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, η ενίσχυση της ειδικής αγωγής και τόσα άλλα θα αποτυπώσουν ανάγλυφα το στίγμα της δικής μας κυβερνητικής θητείας σε αντίστιξη με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με αυτήν την έννοια το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από την κρίση όπου οι πολίτες θα μπορέσουν να συγκρίνουν καθαρά, πέρα από τη στιβαρή επιτροπεία των προηγούμενων χρόνων, το δικό μας προοδευτικό πόλο και τον συντηρητικό της ΝΔ. Στη δική μας ατζέντα, ταυτοτικό στοιχείο μας, αν το θέλετε, με την έννοια της αποσόβησης των εκατέρωθεν εθνικισμών, είναι και η συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία ο κ. Καμμένος εξ αρχής έχει δηλώσει πως διαφωνεί. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να προχωρήσει χωρίς να λογαριάσει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος για χάρη μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής συνανάπτυξης με τη γείτονα χώρα, που θα είναι προς όφελος και των δυο λαών. Άλλωστε, κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυρωθεί η συμφωνία αυτή υπάρχει έτσι κι αλλιώς στην παρούσα βουλή».

 

Ποιες ριζοσπαστικές τομές κρίνετε αναγκαίες με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση;
«Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών αποτελεί κορυφαία τομή. Αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία εις βάρος των υπολοίπων πολιτών και ταυτόχρονα είναι τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου αποτελεσματικότερου ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας του πολιτικού συστήματος. Τα δημοψηφίσματα έπειτα από πρωτοβουλίες των πολιτών, ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το Κράτος, η συνταγματική προστασία των δημόσιων αγαθών, όπως το νερό ή το ηλεκτρικό ρεύμα, η καθιέρωση συγκεκριμένου αριθμού θητειών για τους βουλευτές, η κατοχύρωση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος συνιστούν ένα πλέγμα προοδευτικών, ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμού και προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας που το έχουμε πράγματι μεγάλη ανάγκη».

«Ο Τσίπρας το αντίθετο του Σαμαρά»

Με την Τουρκία συνεχώς να απειλεί και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της έντασης με την Αλβανία με αφορμή τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα δεν θα ήταν προτιμότερο να αναλάβει κάποιος άλλος το ΥΠΕΞ κι όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός;
«Ο πρωθυπουργός ανέλαβε το ΥΠΕΞ έτσι ώστε να φέρει εις πέρας τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας με αυτόν τον τρόπο συμβολίζει, αν θέλετε, και ως πρόσωπο, τη βούληση της κυβέρνησης για την επιτυχή επίλυση ενός εθνικού θέματος που μας ταλάνιζε εδώ και περίπου 30 χρόνια. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Τσίπρας γίνεται έτσι το αντίθετο της εθνικιστικής πολιτικής Σαμάρα, πρώην υπουργού και πρωθυπουργού, που μας έβαλε με τις μισαλλόδοξες πολιτικές του σε αυτή την περιπέτεια».

Μιλάτε για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου την ίδια ώρα που κατακεραυνώνετε το ΚΙΝΑΛ με αφορμή σκανδαλώδεις υποθέσεις του παρελθόντος. Μήπως, τελικώς, ο στόχος σας είναι ο εκλογικός αφανισμός του κι όχι η συνεργασία με τη Χαριλάου Τρικούπη;
«Για τη Ριζοσπαστική Αριστερά συνεργασίες γίνονται επί τη βάση προγραμματικών σχεδίων ταξικής μεροληψίας υπέρ των αδυνάτων. Με αυτήν την έννοια, δεν αρκεί απλώς οι πολιτικοί χώροι να έχουν εγγύτητα, όπως π.χ. η σοσιαλδημοκρατία με το δικό μας χώρο. Η γνώμη μου είναι πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει ειλικρινή αυτοκριτική για το παρελθόν του, εκτιμά θυμικά και όχι πολιτικά την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τέλος δεν παραδειγματίζεται από την αριστερή στροφή των αδελφών κομμάτων του στην Ευρώπη, όπως οι Εργατικοί στην Αγγλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας κ.λ.π. Ωστόσο αναλυτές, πολιτικοί και πολίτες ή ομάδες πολιτών που έχουν αναφορά στη σοσιαλδημοκρατία δεν συμφωνούν με την πορεία που έχει επιλέξει η κυρία Γεννηματά, ενώ κάτι τέτοιο είναι φανερό και σε μερίδα στελεχών του. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει και πρέπει να συνεχίζει να επιμένει για συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δική μας γραμμή για μια Κόκκινο-Κόκκινο-Πράσινη συμμαχία (Ριζοσπαστική Αριστερά – Σοσιαλδημοκρατία – Πράσινοι) αποτελεί μια απαραίτητη πολιτική πρόταση εφόσον απαντάει στον ακροδεξιό άξονα Ορμπάν– Σαλβίνι και Λε Πεν».

 

«Οι πολίτες σχεδιάζουν χωρίς αβεβαιότητα»

Η ανάπτυξη δεν είναι τόσο θεαματική όσο την προδικάζατε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων παραμένουν υψηλά κι ο μέσος πολίτης δεν έχει δει ακόμα ουσιαστικά οφέλη από το τυπικό τέλος των μνημονίων. Πού βασίζετε την αισιοδοξία σας για την επόμενη ημέρα;
«Δεν είναι ζήτημα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, δηλαδή δεν έχει να κάνει με τα συναισθήματα, αλλά με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά δεδομένα που προκύπτουν. Κύριε Συμεωνίδη, η καταναλωτική δαπάνη έχει αυξηθεί, το ίδιο και οι επενδύσεις, αν θέλετε να μιλήσουμε εντελώς τεχνοκρατικά. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο που πρέπει να αναφερθεί. Οι πολίτες μπορούν πλέον να σχεδιάζουν τη ζωή τους χωρίς την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα της προηγούμενης περιόδου. Με άλλα λόγια, οι κοινωνικές εκπροσωπήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφορά μπορούν έμπρακτα πλέον να γνωρίζουν ότι τα δικά τους εισοδήματα θα αυξηθούν και οι κοινωνικές τους ανάγκες καλύπτονται και θα καλυφθούν ακόμα περισσότερο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για εμάς, δηλαδή, οι οικονομικοί δείκτες ευημερούν όταν αυτό είναι ευθέως ανάλογο με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ευημερία των πολλών και εκεί ακριβώς έγκειται και η δική μου βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος στις επόμενες εθνικές εκλογές».

 


Δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 02 Νοεμβρίου 2018

Loading