INTIME

Χωρίς υψηλές προσδοκίες στην Άγκυρα ο Τσίπρας

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται αύριο Τρίτη στην Άγκυρα- πρόκειται για το τέταρτο ταξίδι του στην Τουρκία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού- για τη συνάντησή του με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δίχως ωστόσο υψηλές προσδοκίες, αφού τα ανοιχτά θέματα με την Τουρκία είναι πολλά και δυσεπίλυτα.

Από το Μαξίμου, πάντως, υπόσχονται πως ο πρωθυπουργός θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα των συνεχόμενων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, καθώς και των προκλητικών ενεργειών από τον εξ ανατολών γείτονα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το τελευταίο, άλλωστε, συζήτησαν διεξοδικώς ο κ. Τσίπρας με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την προηγούμενη εβδομάδα στη Λευκωσία.

Τσίπρας- Ερντογάν, εξάλλου, θα συζητήσουν και για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό, καθώς και την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων γενικότερα, οι οποίες είναι βαλτωμένες.

Στην ελληνική αποστολή, πάντως, είναι προετοιμασμένοι να παίξουν κι άμυνα, κυρίως για το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, για την οποία ο κ. Ερντογάν απαιτεί να της δοθεί το δικαίωμα να επιλέγει η ίδια τον μουφτή της και να μην διορίζεται από το ελληνικό κράτος.

Όπως κι αν έχει, η ατζέντα της συζήτησης είναι ανοιχτή και θα περιλαμβάνει και την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται νωρίτερα από το Μάιο.

«Ας ψήφιζαν την απλή αναλογική»

Όσον αφορά τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να μην μεταβληθούν οι απαραίτητοι αριθμοί για τη συγκρότηση ή τη διάλυση Κοινοβουλευτικών Ομάδων, αλλά να μην χάνουν τα κοινοβουλευτικά τους προνόμια, όπως το να μιλούν σε προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις πολιτικών αρχηγών κι όποτε άλλοτε το ζητήσουν, όλοι ανεξαιρέτως οι επικεφαλής των Κ.Ο. που είχαν συγκροτηθεί κατά την πρώτη κοινοβουλευτική περίοδο της κάθε τετραετίας.

Η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη σημερινή (Δευτέρα) συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής.

Σε σχέση, εξάλλου, με τις κλιμακούμενες επιθέσεις που δέχονται από το ΚΙΝΑΛ με αφορμή τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου, από το Μαξίμου απαντούν σκωπτικά «ας ψήφιζαν την απλή αναλογική ώστε να είχαν λόγο ύπαρξης μετά από τις εκλογές»…

Loading