Εξώδικο στην κυβέρνηση οι ψαράδες για το Αιγαίο

Του Θόδωρου Παπαδόπουλου
Με εξώδικο απάντησαν 26 ψαράδες στην αδυναμία της κυβέρνησης να τους προφυλάξει στον ακήρυχτο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο Αιγαίο με τους Τούρκους αλιείς.

propoli

Ένα Αιγαίο πέλαγος ασφυκτικά γεμάτο από τουρκικά αλιευτικά σκάφη και Έλληνες αλιείς σε απόγνωση. Ένας «ακήρυχτος πόλεμος» μεταξύ των ψαράδων των δύο χωρών και μια «παράνομη, λάθρα και άναρχη αλιεία» εκ μέρους της τουρκικής πλευράς στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που οδηγεί σε περαιτέρω οικονομικό μαρασμό τους Έλληνες ψαράδες.

Αυτήν την εικόνα περιγράφει το εξώδικο που απέστειλαν πριν από λίγες ημέρες στην κυβέρνηση  26 ιδιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και αποκαλύπτει σήμερα το Politik.gr. Το εξώδικο κατατέθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων στον αρμόδιο υπουργό Φώτη Κουβέλη και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι 26 αλιείς που υπέγραψαν το εξώδικο προέρχονται από πολλά μέρη της Ελλάδας. «Ήμασταν αυτοί που επιλέξαμε να βγούμε μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», ανέφερε στο Politik.gr ο Παναγιώτης Καραβέτης, ένας από τους εν λόγω αλιείς. Σκοπός τους ήταν να αναδείξουν μια καθημερινή καταπάτηση και αμφισβήτηση των εθνικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας, που όχι μόνο προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στους ίδιους, αλλά ταυτόχρονα εμφιλοχωρεί τεράστιους κινδύνους να προκληθεί εν τέλει κάποιο «ατύχημα» που θα οδηγήσει σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Και παρά τους κινδύνους, η ελληνική πλευρά μένει απλός παρατηρητής, υπό τον φόβο «κλιμάκωσης της έντασης» με την Τουρκία. 

Όπως περιγράφεται στο εξώδικο, τα τούρκικα αλιευτικά «πλέουν σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και του Θρακικού πελάγους». Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο «έχει αρχίσει να καταλαμβάνει χώρο με “ειρηνικά μέσα”, προσπαθώντας έτσι να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους “χρησικτησία” θαλάσσιων περιοχών, φθάνοντας πλέον εντός χωρικών υδάτων».  Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσμενής σε περιοχές όπου «οι αποστάσεις από την Τουρκία είναι κατά πολύ μικρότερες των δώδεκα ναυτικών μιλίων π.χ. νήσος Μυτιλήνη, Κάλυμνος, Λέρος και Χίος». Εκεί, τα τούρκικα αλιευτικά «δεν διστάζουν να διενεργήσουν αλιεία σε αποστάσεις μικρότερες ακόμη και του ενός μιλίου, αλλά και σε πολλές των περιπτώσεων του μισού μιλίου, μη σεβόμενοι την οριοθέτηση της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών».

«Αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία»

Και μπορεί αυτή να είναι μια συνηθισμένη πρακτική της Τουρκίας, εντούτοις «φέτος έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού στη θαλάσσια περιοχή που οριοθετείται βορείως από τη Σάμο και την Ικαρία και νοτίως από την Κω και δυτικά από την Πάτμο, μπαίνουν καθημερινά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων περί τις 15 με 20 τουρκικές μηχανότρατες. Άλλες τόσες μπαίνουν από την Κω μέχρι τη Σύμη και περισσότερες βορειότερα, στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη». Στο Θρακικό Πέλαγος «δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 τουρκικά σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη έως την Καβάλα είναι μόλις 30». Τα τουρκικά αλιευτικά αλιεύουν και «στο δυτικό Αιγαίο σε περιοχές που υπάρχουν διεθνή ύδατα, χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτά, αλλά πλησιάζουν ελληνικά νησιά και βραχονησίδες σε αποστάσεις ακόμα και μικρότερες του ενός μιλίου, αμφισβητώντας έτσι εμπράκτως την εθνική μας κυριαρχία».

Τα υπερσύγχρονα τούρκικα αλιευτικά δεν διαθέτουν δορυφορικό σύστημα προκειμένου να εποπτεύονται από τις αρχές. Ως αποτέλεσμα, «αλωνίζουν ανεξέλεγκτα στις θάλασσές μας, ασκούν ανενόχλητα τις αλιευτικές τους δραστηριότητες, ακόμη και πλησίον των ακτών μας σε τέτοιο βαθμό που μας προκαλεί πλέον ανασφάλεια, φόβο και σύγχυση σε ότι αφορά την ακεραιότητα των συνόρων μας, την κατασπατάληση των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και την ανατροπή των ισορροπιών σχετικά με την εκμετάλλευση της θαλάσσιας πανίδας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο.

«Θέλουν να μας αφανίσουν»

Οι Τούρκοι αλιείς δεν διστάζουν να προκαλούν ζημιές στα εργαλεία των Ελλήνων ψαράδων, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια «ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία, η οποία, εννοείται πως, ουδέποτε αποζημιώνεται». Όπως καταγγέλλουν μάλιστα οι ψαράδες μας, δεν είναι λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια της νύχτας «διαπλέουν επικίνδυνα πλησίον μας με μεγάλες ταχύτητες και σε αποστάσεις που δεν ξεπερνούν ακόμη και τα πέντε μέτρα, σε πλήρη συσκότιση», γεγονός που «με μαθηματική ακρίβεια θα είναι η αιτία σοβαρών ναυτικών ατυχημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται».

Σε αυτό το «παιχνίδι νεύρων» που παίζει η Τουρκία, έρχονται να προστεθούν και νυχτερινές παραβιάσεις «από τουρκικά γρι-γρι, τα οποία ανεπιτυχώς επιχειρεί να απομακρύνει το Λιμενικό Σώμα». Τα γρι-γρι, ή αλλιώς μηχανότρατες προκαλούν τεράστια περιβαλλοντική ζημιά και ερημοποίηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.  Αλιεύουν τεράστιες ποσότητες ιχθυαποθέματος -και γόνους ψαριών-, καταστρέφοντας παράλληλα τη θαλάσσια ποσειδωνία. Η κατά κόρον χρησιμοποίησή τους από Τούρκους αλιείς, στοχεύει σύμφωνα με τους Έλληνες ψαράδες στο «να μας αφανίσουν ως αλιευτική δύναμη στο Ανατολικό Αιγαίο».

Απέναντι σε αυτή την τούρκικη προκλητικότητα, η επίσημη απάντηση που έχει δοθεί από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως επισημαίνουν οι Έλληνες ψαράδες, είναι πως «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και της αποφυγής όξυνσης στις σχέσεις των δύο κρατών». Έτσι όμως, αντί να «συλλάβουν τους επί σειρά ετών παράνομα λυμαίνοντες τα ελληνικά χωρικά ύδατα, Τούρκους αλιείς, μένουν απλά παρατηρητές, και έτσι τα τουρκικά σκάφη “κερδίζουν” αλιευτικά πεδία όλο και πιο δυτικά, κυρίως από την Ηπειρωτική Ελλάδα». Μια κυβέρνηση απούσα.

«Δεν ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα»

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, το υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας, εξέδωσε στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 ειδική οδηγία προς τους Τούρκους αλιείς, συστήνοντάς τους να μην ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Η σύσταση έγινε για την «αποτροπή πρόκλησης βλάβης στα έννομα και πολιτικά συμφέροντα της χώρας μας». Αυτή η οδηγία της τουρκικής κυβέρνησης, φαίνεται να έχει περιορίσει -έστω προσωρινά- την προκλητικότητα των Τούρκων ψαράδων, οι οποίοι πάντως συνεχίζουν να ψαρεύουν ανενόχλητοι στις «γκρίζες ζώνες» του Αιγαίου, όπως αναφέρουν στo Politik.gr Έλληνες αλιείς. Πρόκειται για μια σύσταση που σύμφωνα με τον κ. Καραβέτη προήλθε «λόγω πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή λαθραίων προϊόντων από τρίτες χώρες. Δεν μπορεί όμορες χώρες με κράτη- μέλη της Ε.Ε. να μην υπακούν σε οδηγίες ευρωπαϊκού κανονισμού. Μέχρι τώρα το λιμενικό μπορεί να παρενέβαινε σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν ασκούσε κυριαρχικά δικαιώματα. Απλά περίμενε μέχρι να αποχωρήσουν μόνοι τους οι Τούρκοι ψαράδες. Πρέπει να διαφυλάξουμε καλύτερα τα σύνορα μας από εδώ και πέρα».

Στα χνάρια των Τούρκων και Ιταλικές μηχανότρατες

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, αναφέρθηκε σε ορισμένες ιταλικές μηχανότρατες που τον τελευταίο μήνα επίσης αλιεύουν παρανόμως στο Αιγαίο: «Πρόκειται για σεσημασμένα σε αρκετές χώρες, -όπως η Συρία και η Λιβερία- αλιευτικά σκάφη. Είναι πολύ μεγαλύτερες και από τις τουρκικές μηχανότρατες και έχουν εντοπιστεί σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και στα ανοιχτά της Κρήτης». Αναφορικά με τα τουρκικά αλιευτικά ο κ. Τσιμπίδης σχολίασε πως «το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι αλιείς είχαν αποθρασυνθεί. Δρούσαν βάσει σχεδίου, μπαίνοντας ταυτόχρονα στο Αιγαίο από 3-4 λιμάνια. Πρέπει να βγει και ελληνική εγκύκλιος που θα αναφέρει πως δεν θα δίνουμε “χώρο” σε Τούρκους αλιείς. Μια παράνομη πράξη πρέπει να αντιμετωπίζεται βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ένας να είχε συλληφθεί τόσον καιρό δεν θα ξαναέμπαινε στο Αιγαίο κανένας Τούρκος ψαράς».

 

Loading