INTIME

“Όταν σκάσει η Novartis θα ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές”

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Τι κι αν ο Αλέξης Τσίπρας είπε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο και σε αυτόν το στόχο πρέπει να είναι όλοι τους προσηλωμένοι;

Η άτυπη διαμάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον καταλληλότερο χρόνο διεξαγωγής τους συνεχίζεται, με τα στρατόπεδα του Μαΐου και του Οκτωβρίου να είναι μοιρασμένα.

Όσοι, πάντως, ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις επιμένουν πως σαφές κριτήριο για το πότε θα στηθούν κάλπες αποτελεί ο χρόνος που θα “σκάσει” η υπόθεση Novartis, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται και κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Αν αυτό συμβεί σύντομα, τότε μάλλον θα πρέπει να ετοιμάζουμε, τρόπον τινά, τα εκλογικά μας βιβλιάρια”, μας λένε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου θα εξακολουθήσουν να κρατάνε ψηλά στη δημόσια ατζέντα την πρωτόδικη καταδίκη του Νίκου Γεωργιάδη, πρώην βουλευτή της ΝΔ και στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία προσθέτουν στην επίσης πρόσφατη καταδίκη ενός άλλου πρώην νεοδημοκράτη βουλευτή, του Πέτρου Μαντούβαλου, και συναθροίζοντάς τις με άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις- θαλασσοδάνεια, Siemens, Κήρυκας Χανίων, εξωχώριες εταιρείες Μαρέβας Μητσοτάκη, το σπίτι του Βολτέρου στο Παρίσι- θα πρεσάρουν τη ΝΔ προβάλλοντας το δικό τους ηθικό πλεονέκτημα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν μπορεί να κατηγορούν δημοσίως τον Παύλο Πολάκη γιατί καπνίζει, αλλά να μιλάνε για σκευωρία στην περίπτωση Γεωργιάδη, ο οποίος καταδικάστηκε για ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα όπως είναι η παιδεραστία”, επισημαίνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Τι λένε για δήμους-εφοπλιστές

Όσον αφορά τον αναπροσδιορισμό των ορίων δήμων σε ορισμένες περιοχές- κυρίως σε νησιά- λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, από την κυβέρνηση απαντούν πως είναι μια ώριμη κι από τις τοπικές κοινωνίες διαδικασία η οποία θα αποφασιστεί στις λεπτομέρειές της σε διυπουργική σύσκεψη.

Σε σχέση με τη συμφωνία με τους εφοπλιστές ώστε οι τελευταίοι να καταβάλλουν ετησίως το 10% των εισαγόμενων μερισμάτων τους, το οποίο θα αποφέρει κατ’ ελάχιστο έσοδα για το δημόσιο ταμείο 75 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως είναι η πρώτη φορά που η εφοπλιστική κοινότητα συμφωνεί με κυβέρνηση την εθελοντική καταβολή ενός τέτοιου ύψους ποσού.

Loading