«Όχι» της ΝΔ σε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό

Χρ. Τσαλικίδης
Ως «άνευ ουσίας» χαρακτηρίζουν στη ΝΔ το αίτημα που κατατίθεται έντονα τα τελευταία 24ωρα, εντός και εκτός κόμματος, να τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία των Πρεσπών.

propoli

Η «γραμμή» της Πειραιώς είναι πως το μόνο δημοψήφισμα που παράγει άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα είναι οι εκλογές και επισημαίνουν πως η προσφυγή στις κάλπες είναι «η μόνη δημοκρατική λύση για να τοποθετηθούν όλοι οι πολίτες και για αυτό το θέμα».

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, άπαντες στην αξιωματική αντιπολίτευση διευκρινίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι η άρνηση να τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία που ξεπουλά το όνομα και την εθνότητα της Μακεδονίας δεν συνεπάγεται και αλλαγή πλεύσης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με το μείζον εθνικό θέμα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ρητά, κατηγορηματικά και κατ’επανάληψη, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση. Αυτό, κατ’ επέκταση, που χρειάζεται και αυτό που ζητά η ΝΔ είναι εκλογές εδώ και τώρα» σημειώνουν υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

Σύμφωνα με τους ίδιους ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι κάθετα αντίθετη με τη συγκεκριμένη συμφωνία. Εντούτοις ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να τη στηρίζει, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή βούληση. «Οι πολίτες μπορούν να εκφραστούν και για τη συμφωνία των Πρεσπών και για όλα τα μείζον ζητήματα με την ψήφο τους στις εθνικές εκλογές. Να αποφασίσουν ποιόν προτιμούν να διαχειριστεί τόσο τα εθνικά, όσο και οικονομικά προβλήματα που αφήνουν πίσω τους οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» προσθέτουν.

Σπεύδουν να προλάβουν τις… παραφωνίες

Πέρα από το Σκοπιανό στη ΝΔ έχουν στραμμένη την προσοχή τους και σε ορισμένες παραφωνίες κομματικών στελεχών αναφορικά με τη δημόσια στήριξη που παρέχουν αυθαίρετα σε συγκεκριμένους υποψηφίους ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Με επιστολή του ο Λευτέρης Αυγενάκης φρόντισε να στείλει άμεσο μήνυμα σε όσους ξεφεύγουν από την κομματική γραμμή, προχωρώντας σε αυστηρές συστάσεις. Όπως επισημαίνει ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής: «Εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη μας αναφορικά με δημόσιες δηλώσεις ή στηρίξεις υποψηφίων περιφερειαρχών, δημάρχων και μελών περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, εάν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση για ενδεχόμενη στήριξη υποψηφίου ή/και συνδυασμού από τα θεσμικά όργανα του κόμματος».

 

Loading