Ώρα της κρίσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
INTIME

Ώρα της κρίσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Με δύο ψηφοδέλτια, ένα του ΣΥΡΙΖΑ και ένα της ΝΔ, τα οποία θα ενοποιηθούν σε ένα πολυσέλιδο, θα γίνει απόψε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και περίπλοκη, ενώ οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίζουν τόσο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εκείνες της ΝΔ.

Η διαφορά των δύο ψηφοδελτίων είναι πως εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ πως σε κάθε άρθρο υπάρχει και κατεύθυνση για το πώς πρέπει να αναθεωρηθεί στην επόμενη Βουλή.

Συνεπώς, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον αριθμό του άρθρου του Συντάγματος που προτείνεται για αναθεώρηση θα αναγράφεται με ακρίβεια και το περιεχόμενο που επιθυμούν να δώσει η επόμενη Βουλή.

Αντιθέτως, της ΝΔ δεν έχει κατεύθυνση, παρά μόνο αναφέρει ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Το αν η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη, ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης, αλλά και η διαμόρφωση του ψηφοδελτίου με το οποίο θα ψηφίσουν οι βουλευτές, αποτέλεσε αντικείμενο μακράς συζήτησης στην Ολομέλεια την Τετάρτη.

Τελικά, έγινε ψηφοφορία για τον τρόπο διαμόρφωσης του ψηφοδελτίου, στην οποία μετείχε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίστηκε ότι αυτό θα περιλαμβάνει στο κάθε άρθρο και την πρόταση του κάθε κόμματος, εάν αυτό θέλει.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή διαδικασία ενδεχομένως να αναδείξει αρκετές εσωκομματικές διαφωνίες με τις κεντρικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δέκα προτάσεις παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες τις προτάσεις τις κυβέρνησης, σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, επισημαίνοντας πως «η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί την κορυφαία θεσμική διαδικασία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και από την πρώτη στιγμή εμείς την αντιμετωπίσαμε ως τέτοια».

Συγκεκριμένα, το πλέγμα των προτάσεων της κυβέρνησης που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας είναι:

  1. «Κατοχύρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας, να ομαλοποιήσουμε τον κοινοβουλευτικό κύκλο και ας τις χαρακτηρίζετε κυβερνήσεις – κουρελού.
  2. Αποσύνδεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής
  3. Άμεση εκλογή του ΠτΔ από το λαό μόνο εφόσον η εξαντλητική διαδικασία δημιουργίας συναίνεσης μέσα στο κοινοβούλιο αποτύχει, αν αποτύχει δηλαδή η διαδικασία για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.
  4. Υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι εκλεγμένος βουλευτής, για να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας σε τεχνοκράτες. Διότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό και μόνο.
  5. Την καθιέρωση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος.
  6. Ο 2ος άξονας αφορά την αποκατάσταση της αξιοπίστιας της πολιτικής ζωής, πρόκειται για προτάσεις που απαντούν στη δυσπιστιά του λαού στο πολιτικό προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την τροποποίηση του κατάπτυστου άρθρου 86 του Συντάγματος, περί ευθύνης υπουργών.
  7. Πρόταση περιορισμένων κοινοβουλετικών θητειών για κάθε βουλευτή, πρόκειται για ρύθμιση που έχει και συμβολική αξία ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα.
  8. Καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που θα λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή θα ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου, που από κομπάρσος θα μετατραπεί σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής.
  9. Εξορθρολογισμός σχέσεων κράτους – εκκλησίας, με αλλαγή του άρθρου 3 σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες. Γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος.
  10. Προτείνουμε λοιπόν την καθιέρωση λαϊκού δημοψηφίσματος αλλά και λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα θεσπίζουμε την υποχρέωση να κυρώνεται με δημοψήφισμα κάθε διεθνής συνθήκη η οποία παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς».

Κυρ. Μητσοτάκης-Αναθεώρηση: Ψηφίστε τις προτάσεις μας, για να ψηφίσουμε τις δικές σας

«Ευτυχώς κ. Τσίπρα που νομίζετε ότι το ατού σας είναι η οικονομία κι όχι τα συνταγματικά. Για άλλη μια φορά επιδείξατε άγνοια βασικών ζητημάτων ή συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων ή η μνήμη σας είναι μάλλον επιλεκτική» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Είχα προτείνει στον κ. Τσίπρα, στην πρώτη μας συνάντηση, να ψηφίσει η Ν.Δ. όλα τα άρθρα που προτείνει η κυβέρνηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα που προτείνει η Ν.Δ. Μόνο έτσι θα διασφαλιζόταν μία ευρεία Αναθεώρηση με λαϊκή νομιμοποίηση. Επειδή με ρωτήσατε γιατί δεν ψηφίζουμε και τα άλλα άρθρα σας, επαναλαμβάνω και σήμερα την πρότασή μου: Ψηφίστε όλα τα άρθρα που θεωρούμε εμείς αναθεωρητέα, να ψηφίσουμε κι εμείς αυτά που θέλετε εσείς, έτσι ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαική εντολή, δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «όταν ο λαός κληθεί να επιλέξει, δεν θα κληθεί μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για τα άρθρα».

«Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας» υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιοπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμα είναι η πυξίδα της Δημοκρατίας και ορίζει όλες τις πτυχές της χώρας. «Δεν πρέπει μόνο να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του σήμερα, θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στα ζητούμενα του αύριο».

 

Loading

Play