Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Οριακά μπροστά η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης

Στα όρια του στατιστικού λάθους κινείται η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης, με την «ψαλίδα» να είναι μικρότερη του 2%.

Οριακή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της POLITIC.

propoli

Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξης του 29,7% έναντι 28,5% του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τη διαφορά να ανέρχεται στο 1,2%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων σε σχέση με το 2019, με τη Νέα Δημοκρατία να χάνει το 5,82% των ψήφων της (σ.σ. το 2019 έλαβε ποσοστό 35,52%) ενώ αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα χάνοντας μόλις το 2,81% από το 31,31% που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές.

Ισχυροποιείται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Σημαντικά αυξημένα είναι τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το οποίο παρουσιάζει διψήφιο ποσοστό και άνοδο κατά 3,95%, σε σχέση με την προηγούμενη κάλπη. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη φτάνει στο 10% έναντι του 6,05% το 2019.

Ανοδική τάση που ξεπερνά το 2% παρουσιάζει στην Α’ Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Λύση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου συγκεντρώνει το 7,8% των ψήφων σε σχέση με το 5,39% που είχε το 2019 ως νεοσύστατο κόμμα.

Μεγάλη «διαρροή» ψηφοφόρων από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλά ποσοστά κινούνται τα τρία πρώτα κόμματα και ως προς της συσπείρωση, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται ελαφρώς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με 73,8% έναντι 71,7%. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη συσπείρωση την εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 84,7%.

Το 8,3% των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς παράταξης δήλωσε πως θα «μεταναστεύσει» στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενώ την αντίθετη πορεία θα ακολουθήσει το 4,9%.

Από εκεί και πέρα στο χώρο της κεντροαριστεράς παρατηρείται μια ισοπαλία στις μετακινήσεις αφού το 8,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα, και το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα εμπιστευθεί το Νίκο Ανδρουλάκη στις επόμενες εκλογές.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από τη Νέα Δημοκρατία προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και αντίστροφα, μόλις το 2,2% θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα απορροφήσει το 3,5% των ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη.

Η ταυτότητα της έρευνας:

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Interview για την POLITIC: Τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουν κόμμα και βουλευτές οι πολίτες

Loading