Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλά προάστια του Κιέβου και προσπαθούσαν να καταλάβουν το Τσερνίχιβ στο βορρά, δήλωσε την Πέμπτη το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισήλθε στην τρίτη της εβδομάδα την Πέμπτη, με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν να πολιορκούν μεγάλες πόλεις και απελπισμένους πολίτες να ελπίζουν να διαφύγουν μέσω των συμφωνημένων ασφαλών διαδρόμων.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι περικυκλωμένες πόλεις υποφέρουν από ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, θερμότητα και ηλεκτρισμό και χιλιάδες εγκλωβισμένοι πολίτες ήλπιζαν να φύγετε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια προσωρινών εκεχειριών που συμφώνησαν οι δύο πλευρές – αν και οι περισσότερες προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.
Οι κορυφαίοι διπλωμάτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν για συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου των χωρών από την έναρξη της εισβολής, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος.
Και οι παγκόσμιοι ηγέτες συνέχισαν να καταδικάζουν τη ρωσική αεροπορική επιδρομή σε μαιευτήριο στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης που σκότωσε τρία άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί.
Το Ρωσικό υπουργείο Αμύνης αρνείται το χτύπημα στο Μαιευτήριο
Από την μεριά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με σημερινή του ανακοίνωση, αρνήθηκε ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην πόλη Μαριούπολη της Ουκρανίας την προηγούμενη μέρα, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ήταν «μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι η Ρωσία δεν πραγματοποίησε χθες Τετάρτη αεροπορικές επιδρομές κατά επίγειων στόχων στην περιοχή αυτή.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι είχε επιβεβαιώσει 18 επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή πριν από δύο εβδομάδες.
Εργάτες στη Μαριούπολη την Τετάρτη έθαψαν επίσης ανεπιφύλακτα τουλάχιστον 70 άτομα, μερικούς στρατιώτες και ορισμένους πολίτες, σε μια τάφρο σκαμμένη σε ένα νεκροταφείο στην καρδιά της πόλης. Κάποιοι είχαν πεθάνει από τον πόλεμο, άλλοι από φυσικά αίτια.
Εκκενώνονται οι άνθρωποι με ασφάλεια;
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης δημοσίευσε ένα βίντεο την Πέμπτη που δείχνει λεωφορεία να οδηγούν σε αυτοκινητόδρομο, λέγοντας ότι μια συνοδεία που έφερνε τρόφιμα και φάρμακα προσπαθούσε να φτάσει στην πόλη. Το σχέδιο ήταν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί η αυτοκινητοπομπή για να μεταφέρει τους πολίτες έξω από την απελπισμένη πόλη.
«Θα προσευχηθούμε να μπορέσουμε να βγάλουμε τους ανθρώπους από τη Μαριούπολη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy.
Τι άλλο συμβαίνει επί του εδάφους;
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πολλά προάστια του Κιέβου και προσπαθούσαν να καταλάβουν το Τσερνίχιβ στο βορρά, δήλωσε την Πέμπτη το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Προχωρούσαν επίσης στις νότιες πόλεις Mykolaiv, Kryviy Rih, Voznesensk και Novovorontsovka, ανέφερε.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko είπε ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι – οι μισοί κάτοικοι της μητροπολιτικής περιοχής της ουκρανικής πρωτεύουσας – έχουν εγκαταλείψει την πόλη, η οποία έχει γίνει εικονικό φρούριο.
Οι πολιτικές αρχές ανέφεραν ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας στα προάστια του Κιέβου και δύο άλλες πόλεις, καθώς και βομβαρδισμούς στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 150.000 στρατιώτες και διατηρεί μεγάλα και πιθανώς αποφασιστικά πλεονεκτήματα σε ισχύ πυρός, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει σκληρή ουκρανική αντίσταση και παγκόσμια οικονομική πίεση με στόχο να ακρωτηριάσει την οικονομία της.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Γεβγκένι Γκραμπτσάκ, δήλωσε την Πέμπτη ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Είπε ότι η παροχή ενέργειας προήλθε από τη Λευκορωσία, αλλά κατά τα άλλα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Πως αντιμετωπίζονται οι κυρώσεις από την Ρωσία
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνάντησης με αξιωματούχους του Κρεμλίνου την Πέμπτη, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις δυτικές κυρώσεις που προκάλεσαν την κατάρρευση του ρουβλίου και οδήγησαν πολλές μεγάλες εταιρείες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.
«Η πίεση των κυρώσεων ήταν πάντα εκεί. Ναι, βέβαια, τώρα είναι πολύπλοκο και μας δημιουργεί ορισμένες προκλήσεις, προβλήματα, δυσκολίες. Όπως όμως ξεπεράσαμε αυτές τις δυσκολίες τα προηγούμενα χρόνια, θα τις ξεπεράσουμε και τώρα. Πρέπει να περάσουμε αυτή την περίοδο. Η οικονομία σίγουρα θα προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση».
Δείτε επίσης: Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη, με τις “ιστορικές αποφάσεις” που θα λάβουν οι «27»
- Το ντοκιμαντέρ «Tack» της Βάνιας Τέρνερ αναδεικνύει την πρώτη δίκη του ελληνικού #MeToo
- Παναθηναϊκός: Επέστρεψε ο Γερεμέγεφ ενώ οι Ιωαννίδης και Μάγκνουσον υποβάλλονται σε θεραπεία
- Οι προκλήσεις του ελληνικού συστήματος υγείας: Πρωτοφανείς ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους
- Ολυμπιακός: Χάνει δύο εβδομάδες ο Βεζένκοφ λόγω τραυματισμού
- Θεοδωρικάκος: Εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας