2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού – «Ας παλέψουμε ενάντια στην κοινωνική απομόνωση και μοναξιά»

Η 2α Απριλίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

*Γράφει η Τάνια Κιουμουρτζίδου – Υποψήφια βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης

propoli

«Με αφορμή αυτή την ημέρα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, σχετικά με αυτή τη σύγχρονη ασθένεια της εποχής μας.

Τι είναι όμως ο αυτισμός;

Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Ταυτόχρονα τον οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς στην διαμόρφωση γνωστικών λειτουργιών, στον τρόπο επικοινωνίας και την επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων.

Το φάσμα του αυτισμού βρίσκεται σε διάφορες κλίμακες, όπως από τη δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και κατανόηση αλλά και τη συναισθηματική συναλλαγή, μέχρι δυσκολίες στη λεκτική και τη μη λεκτική επικοινωνία, καθώς και από επαναλαμβανόμενες, στερεότυπες συμπεριφορές και δραστηριότητες που επηρεάζουν την λειτουργικότητα του ατόμου.

Αν και ο αυτισμός μπορεί να συνδέεται με νοητική αναπηρία, με δυσκολίες συγκέντρωσης και συντονισμού των κινήσεων και με θέματα σωματικής υγείας όπως διαταραχές στον ύπνο και γαστρεντερικές διαταραχές, ωστόσο κάποια άτομα με αυτισμό παρουσιάζουν εξαιρετικές ικανότητες και διαπρέπουν στη μουσική, τα μαθηματικά ή τις τέχνες.

Σε παλαιότερη συζήτησή μου με γονείς παιδιού με αυτισμού, μου είχε κάνει εντύπωση, πως δεν τους προβλημάτιζε και τους απασχολούσε μόνο η συμπεριφορά του παιδιού τους, και κατ΄ επέκταση οι δυσκολίες στην καθημερινότητα της οικογένειας. Αυτό το οποίο αποτελούσε το μεγάλο «αγκάθι» στη ζωή τους, ήταν η κοινωνική απομόνωση και μοναξιά τις οποίες βίωναν σαν οικογένεια από τον κοινωνικό περίγυρο!

Δυστυχώς, η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη ώστε να δεχθεί και να αποδεχθεί ισότιμα, τόσο τα άτομα με αυτισμό όσο και με διάφορες αναπηρίες γενικότερα. Είναι αυτονόητο πως στο κοντινό μέλλον, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις με αυτά τα άτομα, ειδικά στον τομέα της επαφής και επικοινωνίας.

Θεωρώ πως η μεγάλη πρόκληση-πρόσκληση για όλους εμάς τους «υγιείς», είναι να ανοίξουμε τη μεγάλη μας αγκαλιά στα άτομα με αναπηρίες! Την ζεστή και ανιδιοτελή αγκαλιά, της αγάπης, της αποδοχής, του σεβασμού, της στήριξης και της υποστήριξης! Προσφέροντας την κατάλληλη, εξατομικευμένη φροντίδα κι όχι να νιώθουν αποκλεισμένοι. Τόσο στα άτομα με αναπηρίες όσο και οι κοντινοί τους άνθρωποι…»

Δείτε επίσης: Πανέτοιμη η Τάνια Κιουμουρτζίδου για την εκλογική «μάχη» στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ

Loading