(EUROKINISSI)

2022: Τι συμπαρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού

Σε ισχύ τίθεται από το Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022 η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%. Με την αύξηση του 2% ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ – από τα 650 ευρώ – δηλαδή αύξηση 13 ευρώ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022. Η πρώτη αύξηση (2%), η οποία έχει αποφασίσει και εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Η δεύτερη, την οποία έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί -καθώς πρέπει να “τρέξει” η προβλεπόμενη από το νόμο διαβούλευση- θα ισχύσει εντός του α΄εξαμήνου του 2022. 

propoli

Όσον αφορά στο ποσοστό της δεύτερης αύξησης, ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει πως θα είναι “αρκετά σημαντικότερη” από την πρώτη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 4% και 6%.

Οι εξελίξεις για την νέα αύξηση αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επομένου έτους, οπότε θα εκκινήσει – εκ νέου – η διαδικασία διαβούλευσης όπως προβλέπεται θεσμικά, προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, να θεσπιστεί ο νέος κατώτατος μισθός. Η αύξηση που θα δοθεί θα συνιστά το «μέρισμα των εργαζόμενων από την ανάπτυξη της οικονομίας», σημειώνει η κυβέρνηση.

Επίδομα ανεργίας

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει – ανοδικά – μια σειρά επιδομάτων με σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας το οποίο θα αυξηθεί κατά επτά ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2022, το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 407 ευρώ, από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα. 

Ασφαλιστικές εισφορές

Έμμεση αύξηση 1,21% θα προκύψει για τους εργαζόμενους με την παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το τέλος του 2022. Σχετική τροπολογία ψηφίσθηκε από την Βουλή και προβλέπει παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών – για εργοδότες και εργαζομένους – κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, μέχρι 31.12.2022. 

Δείτε επίσης: Παρατείνονται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τα τέλη κυκλοφορίας

Loading