Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για το άσυλο
INTIME

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για το άσυλο

Με την εισαγωγή στη Βουλή, πιθανότατα αύριο Παρασκευή, της νομοθετικής διάταξης για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου ξεκινά νέος γύρος σκληρής αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως και το υφιστάμενο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα επέμβασης της Αστυνομίας όταν τελούνται αυτόφωρα κακουργήματα και μία σειρά από άλλα πλημμελήματα είτε αυτομάτως είτε ύστερα από συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου, στην ουσία δηλαδή με ένα τηλεφώνημα του πρύτανη στις αστυνομικές Αρχές.

Επομένως, το πλαίσιο γι’ αυτό που επικαλείται η κυβέρνηση πως θέλει να αντιμετωπίσει, υπάρχει ήδη.

Κομματικές πηγές υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι το άσυλο είχε καταργηθεί στη χώρα μας για κάποια χρόνια- από το 2010 μέχρι και το 2014 με το νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία-, αλλά αυτό καθόλου δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι η πραγματική στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το να καταργηθεί το άσυλο εν συνόλω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας και για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και για την ελεύθερη έκφραση, αλλά και για τις δυνατότητες διαμαρτυρίας των φοιτητών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκτιμούν πως το βαθύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη συνολική προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου συστήματος παιδείας στη χώρα μας από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχουν μία μόνιμη τάση να χτυπούν το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Υπογραμμίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ πως μολονότι τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας παράγουν πολύ υψηλού επιπέδου έρευνα κι επιστημονικό δυναμικό, που είναι ο πλούτος μας κι έχει πιστοποιηθεί κι από σχετικές παγκόσμιες κατατάξεις, απώτερος στόχος της διαρκούς υποβάθμισης είναι στο τέλος να εμφανιστούν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες ως σωτήριες.

«Αδικαιολόγητη βιασύνη για Βενεζουέλα»

Στο μεταξύ, η βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων της Γερμανίας με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ πως τους δίνει δικαίωμα να κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση για αδικαιολόγητη βιασύνη με την οποία αναγνώρισε ως πρόεδρο της μακρινής αυτής χώρας τον Χουάν Γκουαϊδό.

Loading

Play