Στην παραδοχή ότι η Ρωσία εξακολουθεί να παρεμβαίνει στην πολιτική και, γενικότερα, δημόσια ζωή στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Politik, ο Βορειομακεδόνας ταξίαρχος Μετόντι Χατζιγιάνεφ.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Αφορμή στάθηκε η τηλεφωνική ενημέρωση σε επιλεγμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο με αφορμή τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση Combined Resolve (Συνδυασμένη Αποφασιστικότητα, αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις), η οποία πραγματοποιήθηκε τόσο από τον κ. Χατζιγιάνεφ όσο κι από τον Αμερικανό υποστράτηγο Κερκ Σμιθ.
Ρωτήσαμε τον Βορειομακεδόνα υψηλόβαθμο αξιωματικό για το αν ο ίδιος και η χώρα του- συμμετέχει στην άσκηση με 50 άτομα και είναι βέβαιος ότι η συνεργασία και με τον ελληνικό Στρατό θα ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον- διαθέτουν πληροφόρηση για τρέχουσες παρεμβάσεις της Ρωσίας στην πατρίδα του για να λάβουμε την ακόλουθη απάντηση:
«Θα έλεγα πως είναι δύσκολο να αποδειχθεί οποιαδήποτε ευθεία εμπλοκή με όρους παρέμβασης.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως η Ρωσία έχει αξιοποιήσει διπλωματικούς διαύλους, αλλά σε πιο ενεργητικό επίπεδο αξιοποιώντας και κανάλια πληροφόρησης μέσα από μερικά διαμεσολαβούντα μέσα ενημέρωσης τα οποία είναι πολύ δραστήρια στις διάφορες διαδικτυακές κοινωνικές πλατφόρμες, προκειμένου να δημιουργήσει ένα αφήγημα.
Τόσο οι διπλωματικοί όσο και οι επικοινωνιακοί δίαυλοι εκμεταλλεύονται διαφορετικές προκλήσεις κι ευάλωτα σημεία ούτως ώστε να υπονομεύσουν την ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Αυτά πιστεύω ότι απαντούν στην ερώτησή σας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι ο κ. Σμιθ στη γενική του τοποθέτηση, υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα αποκαλύφθηκε ότι είχε προβεί σε κακόβουλες δραστηριότητες, ιδίως στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να επηρεάσει το δημοψήφισμα στη Βόρεια Μακεδονία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να εμποδίσει την πορεία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Στενή συνεργασία με Τουρκία»
Το Politik ρώτησε τον κ. Σμιθ για πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας στη συγκεκριμένη βορειοατλαντική άσκηση, για να λάβουμε αρνητική απάντηση, με αστερίσκους ωστόσο.
«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία κι αναζητούμε ευκαιρίες μαζί με την τουρκική στρατιωτική κοινότητα για κοινή συμμετοχή σε παρόμοιες ασκήσεις στο μέλλον, εργαζόμενοι πάνω στη διαλειτουργικότητα».