25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα – Ζωντανή η μνήμη του ηγέτη της Αλλαγής

25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα – Ζωντανή η μνήμη του ηγέτη της Αλλαγής

25 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο ενός από τους πιο ευφυείς και χαρισματικούς ηγέτες των Βαλκανίων, του ηγέτη της Μεταπολίτευσης και της Αλλαγής, του Ανδρέα Παπανδρέου

Ήταν 23 Ιουνίου του 1996 όταν ο Ανδρέας του λαού άφηνε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Εκάλη, “προδομένος” από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Ένας θάνατος που έκλεισε οριστικά ένα κύκλο ευημερίας για τον απλό Έλληνα πολίτη, έναν κύκλο οράματος, αισιοδοξίας και πίστης ότι η Ελλάδα θα ξαναμπεί δυναμικά στο διεθνή χάρτη.

Η κηδεία του αποτέλεσε ουσιαστικά ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο απότισης φόρου τιμής, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να συνοδεύουν τον Ανδρέα στην τελευταία του κατοικία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου γινόταν πλέον ένα τεράστιο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ένωση Κέντρου, ΠΑΚ και… ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα με την ασχολία του με την πολιτική, ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτέλεσε έναν οικονομολόγο με διεθνή φήμη και αναγνώριση, που είχε “γράψει” πολλές ώρες διδασκαλίας σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια και ταυτόχρονα είχε να δείξει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.

Όσον αφορά το καθαρά πολιτικό σκέλος της προσωπικότητάς του, η ασχολία ξεκίνησε αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του ’60, μέσα από τις τάξεις της Ένωσης Κέντρου, του πολιτικού σχηματισμού που είχε συνδιδρύσει ο πατέρας του. Το 1968 ίδρυσε στη Στοκχόλμη το ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα), προκειμένου να υπάρξει μία συντονισμένη και στοχευμένη δράση κατά της Χούντας των συνταγματαρχών.

Μετά την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας (1974) ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα που έμελλε να στιγματίσει όσο κανένα άλλο τη μεταπολιτευτική ιστορία της πατρίδας μας. Με σύνθημα την Αλλαγή και ζητούμενα την Λαϊκή Κυριαρχία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Εθνική Ανεξαρτησία.

Η νίκη-ορόσημο του 1981

Έχοντας να ανταγωνιστεί την κραταιά Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας αμέσως μετά την πτώση της Χούντας, το ΠΑΣΟΚ πρόταξε – όπως προαναφέραμε – το σύνθημα της Αλλαγής, προσπαθώντας να εκφράσει όλους τους αδικημένους, τους μικρομεσαίους, όλους εκείνους που δεν ήταν δικτυωμένοι στο “σύστημα” της εξουσίας.

Στις 21 Οκτωβρίου 1981 επήλθε η Αλλαγή. Με το “εξωπραγματικό” ποσοστό 48,07% το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την κυβέρνηση της χώρας, δίνοντας “φωνή” στον απλό λαό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου παίρνει τα ηνία, με τις προεκλογικές συγκεντρώσεις – ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – να μνημονεύονται μέχρι σήμερα για τις εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που συναθροίστηκε.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από τις 21 Οκτωβρίου 1981 ως τις 2 Ιουλίου 1989 και από τις 13 Οκτωβρίου 1993 έως τις 17 Ιανουαρίου 1996, οπότε υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας. 

Οι μεγάλες τομές

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει τη “ζυγαριά” σχετικά με την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας, βάζοντας στο ζύγι τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει τη δημιουργία του ΕΣΥ, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, την εξίσωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και πολλά άλλα.

Και φυσικά… δε γίνεται να λησμονηθεί η αναφορά στα στελέχη που πλαισίωσαν τον Ανδρέα και αποτέλεσαν ουσιαστικά… συνδημιουργούς στο έργο του ΠΑΣΟΚ. Γιώργος Γεννηματάς, Μελίνα Μερκούρη, Αλέκος Παναγούλης, Μένιος Κουτσόγιωργας, Γιάννης Αλευράς, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Απόστολος Κακλαμάνης και πολλοί άλλοι.

25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα λοιπόν… Αλλά η μνήμη του θα είναι πάντα ανεξίτηλη.

Δείτε επίσης: Αν. Παπανδρέου: Ένας αιώνας από την γέννηση του

Loading