Εν μέσω πίεσης από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Από τη μία πλευρά, πιέζεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν στη δημιουργία νέου κόμματος κι από την άλλη από την Προοδευτική Συμμαχία, η οποία δεν επιθυμεί την απλή ενσωμάτωσή της στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά έναν πιο ενεργό ρόλο, όπως αυτόν που της έταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη από το βράδυ των εκλογών.
Αυτό αναμένεται να φανεί και κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία ξεκίνησε στις 13.00 την Πέμπτη και κατά την οποία, όπως εκμυστηρεύτηκαν στο Politik μέλη του πριν την έναρξή της, θα πιέσουν με τη σειρά τους τον κ. Τσίπρα από την αντίστροφη κατεύθυνση σε σχέση με χθες Τετάρτη στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ώστε η μετεξέλιξη του χώρου να πάρει πιο δραστική μορφή από μια απλή ενσωμάτωση.
Μας λένε, μάλιστα, πως το ίδιο θέλει κι ο πρώην πρωθυπουργός, αν και δεν μπορεί να το εκφράσει σήμερα μεγαλοφώνως.
Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, δεν εντάσσεται και το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση, το οποίο και για την Προοδευτική Συμμαχία θεωρείται ήσσονος σημασίας.
“Στην Αριστερά ο πρόεδρος εκλέγεται παραδοσιακώς από το συνέδριο.
Ενδεχομένως να είναι ωφέλιμο για την εγγραφή περισσότερων μελών και για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά όχι κάτι παραπάνω”, ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση στο Politik μέλους του Συντονιστικού.
“Εκλογή από τη βάση αν ποινικοποιήσει πολιτική ζωή ο Μητσοτάκης”
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως κύκλοι της Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως ο κ. Τσίπρας δεν είχε ποτέ εκφράσει την επιθυμία να εκλεγεί από τη βάση και πως κάτι τέτοιο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως όπλο μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρήσει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή με εξεταστικές ή και προανακριτικές επιτροπές για την περίοδο 2015- 2019.
Όπως κι αν έχει, ωστόσο, ουδείς στην Προοδευτική Συμμαχία είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει από το κοινό εγχείρημα ακόμα κι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φανεί αντάξιος των υποσχέσεων που τους έχει δώσει εδώ και πολύ καιρό πως δεν θα είναι απλή προσθήκη στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ουσιαστικοί συμμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων.