Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται φαβορί, όπως πληροφορούμαστε, για τη διαδοχή της Γερμανίδας Γκάμπι Τσίμερ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς!
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Τα της ανασυγκρότησης- διεύρυνσης- ίδρυσης νέου κόμματος βρίσκονται στην κορυφή της περί ΣΥΡΙΖΑ επικαιρότητας αυτές τις ημέρες, ενώ τις επόμενες θα κυριαρχήσει και η προετοιμασία για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός δεν αμελεί το προφίλ του διεθνούς κύρους ηγέτη που καλλιέργησε τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο επαφών σε ξένες πρωτεύουσες, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια χρονική περίοδο θα ανακοινωθεί και το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, για το οποίο είναι υποψήφιος μαζί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Τσίπρας, επίσης, θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στις Συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών μολονότι δεν είναι πλέον πρωθυπουργός, εξέλιξη που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την θέση της Φώφης Γεννηματά στο PES.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι διεθνείς περιοδείες που μας οδηγούν να γράφουμε για “Τσίπρα εξωτερικού” το επόμενο χρονικό διάστημα.
Παρά τη φημολογία περί προσχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στους Ευρωσοσιαλιστές, το ευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο ανήκει σήμερα, η Ευρωαριστερά (GUE/NGL), εξετάζει σοβαρώς το ενδεχόμενο να προτείνει στον πρώην πρωθυπουργό να αναλάβει την προεδρία της Ευρωομάδας του, αντικαθιστώντας την προερχόμενη από το γερμανικό Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ.
Είναι αλήθεια ότι αρκετοί στην Ευρωπαϊκή Αριστερά έχουν δυσαρεστηθεί από τη στροφή στο ρεαλισμό που έκανε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.
Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι ο Γάλλος Ζαν Λικ Μελανσον.
Ωστόσο, η πλειονότητα συνεχίζει να τον υποστηρίζει.
Τα δύσκολα για το τέλος
Όσον αφορά το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, στελέχη της που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη αναφέρουν στο Politik με νόημα πως συμφώνησαν με τον κ. Τσίπρα να αφήσουν για το τέλος ζητήματα που μπορεί να τους διχάσουν, όπως αυτό της μορφής που θα πάρει η ενοποίηση, ώστε να λυθούν από το συνέδριο και να επικεντρωθούν σε αυτά που τους ενώνουν, που είναι και τα περισσότερα.
Ούτε στην Προοδευτική Συμμαχία ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφορετικές οπτικές, επιθυμούν να ναυαγήσει το εγχείρημα, το οποίο άλλωστε θεωρούν οι ίδιοι απαραίτητο να ολοκληρωθεί προκειμένου να επιτύχουν την επιστροφή τους στην εξουσία.