INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Με ευρωσυνέδριο ξορκίζει την πασοκοποίηση

Στο πλαίσιο της γενικότερης ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται κι ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκού συνεδρίου με τη συμμετοχή όλων των αριστερών κομμάτων με θέμα την κυβερνητική εμπειρία της πρώτης φοράς Αριστερά στην Ελλάδα το 2015- 2019.

propoli

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στην Κουμουνδούρου αυτή η κίνηση θεωρείται μία ακόμα απόδειξη ότι το κόμμα εξακολουθεί να εκπροσωπεί και τη ριζοσπαστική Αριστερά και δεν υπάρχει κίνδυνος πασοκοποίησής του.

Όπως, άλλωστε, τονίζουν κομματικές πηγές, τα κακά του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν η μαζικότητα και η λαϊκότητά του, αλλά η ανάπτυξη κλειστών συστημάτων εξουσίας και η δεξιά στροφή του.

Όπως αναφέρουν, μάλιστα, χαρακτηριστικά, και τα δύο συνέβησαν όταν έπαψε να είναι ένας ζωντανός οργανισμός με δημοκρατική λειτουργία.

Γι’ αυτό και τονίζουν πως κίνδυνος πασοκοποίησης υπάρχει μόνο όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανοίγεται στον αριστερό και προοδευτικό κόσμο που τον στηρίζει διαρκώς τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση αναζητούν τρόπους για την προσέλκυση νέων μελών, στα οποία τάζουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Πέρα, εξάλλου, από την πυραμιδική λειτουργία των οργάνων, η λειτουργία του κόμματος μπορεί πλέον να έχει κι άλλες μορφές, όπως η συχνή καθολική ψηφοφορία των μελών, η ανάπτυξη θεματικών οργανώσεων κι ο ζωντανός και δημόσιος διάλογος.

Θα αξιοποιηθούν, επίσης, οι δυνατότητες οι οποίες δίνονται κι από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμμετέχουν στις διαδικασίες κι εκείνοι που δεν έχουν αποφασίσει να είναι μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές- φίλοι της παράταξης (άρθρο εννέα του καταστατικού).

Πώς ανεβαίνει ο Τσίπρας Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, οι ίδιες πηγές μας σημειώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα ανέβει στη ΔΕΘ ως ο άνθρωπος που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια κι ως επικεφαλής της παράταξης που πέτυχε να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και να την καταστήσει ισχυρό παίκτη στο διεθνές στερέωμα, που δεν φοβήθηκε να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και να επιλύσει προβλήματα δεκαετιών.

Σε αυτό το πλαίσιο θα έχει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσει τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του, που αποδεικνύουν, πάντοτε κατά τις ίδιες πηγές, τις δυνατότητες της χώρας και του λαού, αλλά και το πρόγραμμα που θεωρεί πως έχει ανάγκη η κοινωνία για τη συνέχιση της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Loading