INTIME

Τσίπρας σε Μητσοτάκη από ΔΕΘ: “Τρως από τα έτοιμα”

Στην ανάδειξη των ουκ ολίγων ζητημάτων που έχουν προκύψει από τα κυβερνητικά πεπραγμένα των δύο τελευταίων μηνών θα εστιάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Σε αυτό συμφώνησαν όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή (Τετάρτη) σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, η οποία, σημειωτέον, δεν είχε μόνιμα χαρακτηριστικά “πρωινού καφέ” όπως κάποιοι έσπευσαν να γράψουν.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην οπισθοχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά την αναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και την άρνησή του να αξιοποιήσει το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τον καταπιστευτικό λογαριασμό.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως αυτό θα φέρει λιγότερες φοροελαφρύνσεις από τις υπεσχημένες και οι οποίες θα αφορούν την ελίτ κι όχι τους πολλούς.
Παραλλήλως, εκτιμούν πως όποια οφέλη στην τσέπη των πολλών θα εξανεμιστούν από την κατάργηση του αφορολόγητου την οποία ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακυρώσει.
Στο πλαίσιο της σοβαρής, εμπεριστατωμένης και μαχητικής αντιπολίτευσης που θέλει να ασκήσει ο πρώην πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη εντάσσεται και η κριτική για τα εργασιακά, ιδίως η κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης, η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, αλλά και διαφαινόμενη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθεί και η αυστηρή κριτική για τα όσα συμβαίνουν στην ΕΥΠ με την επιλογή Κοντολέοντα και τους “συνδέσμους” της στις δημόσιες υπηρεσίες και στα υπουργεία.
Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί, σύμφωνα με κομματικές πηγές, το πλούσιο κυβερνητικό έργο της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποδεικνύεται κι από το ότι η σημερινή κυβέρνηση “τρώει από τα έτοιμα” των 37 δισ. ευρώ που άφησε στο ταμείο η προηγούμενη, σύνθημα το οποίο θα χρησιμοποιήσει πολύ ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Συμβουλεύεται “παλιούς” και “νέους”

Παραλλήλως, τρέχουν όλες οι διαδικασίες ανασυγκρότησης του κόμματος, γι’ αυτό κι ο “πρωινός καφές” είναι αδύνατο αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον να λάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά.
Το ότι ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, συμβουλεύεται τόσο “παλιούς” (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης) όσο και “νέους” (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης) αποδεικνύει και τη διάθεσή του το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να ενοποιηθεί το δυνατό συντομότερα.

Loading