INTIME

Τσίπρας: Στην Ιταλία για να ενισχύσει το αριστερό προφίλ του

Ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει μέρος στο ετήσιο φόρουμ το οποίο διοργανώνει το think tank European house Ambrosetti στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας, και συγκεκριμένα στην ειδική συνέδρια που θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου με θέμα το μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Στη συζήτηση αναμένεται, επίσης, να συμμετάσχουν οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι (διατέλεσε και πρόεδρος της Κομισιόν), Μάριο Μόντι κι Ενρίκο Λέτα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποψήφιος πρόεδρος κατά τις τελευταίες ευρωεκλογές με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Φρανς Τίμερμανς, καθώς κι ο ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερια, Γκέερτ Βίλντερς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος σύμφωνα με κομματικές πηγές θα έχει επαφές με σειρά αξιωματούχων στο περιθώριο του φόρουμ, συμμετέχει για δεύτερη φορά στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Μετά από το Σεπτέμβριο του 2014 θα βρεθεί στην Ιταλία σε μία κρίσιμη συγκυρία τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ευρώπη και σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το αριστερό προφίλ του, το οποίο επλήγη κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας.

Θα βρεθεί, μάλιστα, στη γείτονα σε μία στιγμή όπου διαμορφώνεται μία νέα, πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ιταλία, χωρίς το διχαστικό και ξενοφοβικό κόμμα του Ματέο Σαλβινι πλέον στις τάξεις της.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να υπογραμμίσει πως η υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, εκφάνσεις της οποίας αποτελούν το Brexit, η άνοδος της ακροδεξιάς και η εθνική περιχαράκωση στον ευρωπαϊκό διάλογο, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φέρει λύσεις σε κρίσεις που ταλάνισαν την ήπειρο την τελευταία δεκαετία (οικονομία, προσφυγικό, ασφάλεια) και στο δημοκρατικό έλλειμμα που χαρακτηρίζει τους θεσμούς της.

Ο κ. Τσιπρας αναμένεται, επίσης, να τονίσει πως το μέλλον της Ευρώπης υπονομεύεται όχι μόνο από την ακροδεξιά του κ. Σαλβίνι, αλλά κι από το δεξιό απομονωτισμό ο οποίος εκφράζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην πρωθυπουργός, στο ίδιο πλαίσιο, θα επισημάνει πως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ δεν μπορεί να έρθει από το νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό, που ενσωματώνει, υποθάλπει ή ανέχεται τον εθνικισμό, ενώ περιφρονεί τις ανάγκες κι ανησυχίες των λαϊκών στρωμάτων.

“Προοδευτικές λύσεις εντός της ΕΕ”

Θα σημειώσει πως αυτό που απαιτείται είναι ηγεσίες που έχουν το θάρρος να προβαίνουν σε “προοδευτικές λύσεις εντός της ΕΕ” ασχέτως του πολιτικού κόστους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, στη διαχείριση του προσφυγικού, στη Συμφωνία των Πρεσπών και στις ελληνοτουρκικές κι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Loading