Τα οικονομικά- εργασιακά ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά τους πρώτους δύο μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης- με κυρίαρχα το μετρό και τον ΟΑΣΘ- θα αποτελέσουν τον κορμό των παρεμβάσεων του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου, όπου θα πει όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός (και) γι’ αυτά τα θέματα, όπως και για την κλιματική κρίση.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Σύμφωνα με πηγές από το ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρουσιάσει μια συνολική και συγκροτημένη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οικονομία, τα εργασιακά, αλλά και θεσμικής φύσης θέματα -όπως για την ΕΥΠ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού-, αλλά και μία ολοκληρωμένη προοδευτική αριστερή εναλλακτική πρόταση στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, που θα εστιάζει στο μέλλον της Ελλάδας και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο πρώην πρωθυπουργός θα ξεκινήσει με την παράθεση των επιτευγμάτων της κυβέρνησής του κυρίως στον οικονομικό τομέα, με σημαντικότερη την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα τονίσει πως η λήξη της οικονομικής επιτροπείας επιτεύχθηκε κρατώντας την κοινωνία όρθια και με σαφές αποτύπωμα στην πραγματική οικονομία, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από το ότι η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει κι επεκτείνει πολιτικές της προηγούμενης, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι 120 δόσεις.
Με αφορμή, πάντως, τον ΕΝΦΙΑ θα υπενθυμίσει ότι με τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ η δική του κυβέρνηση είχε δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο και για την περαιτέρω μείωσή του το 2020, αλλά και για άλλες φοροελαφρύνσεις, όπως η η μείωση στο 50% της προκαταβολής φόρου και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.
Με την τακτική της η σημερινή κυβέρνηση και να μην αποδεχθεί τον καταπιστευτικό λογαριασμό, αλλά και να μην διαπραγματευτεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην ουσία καθιστά απαγορευτικές όλες αυτές τις φοροελαφρύνσεις.
Όσον αφορά τα εργασιακά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεκινήσει υπενθυμίζοντας ότι ήταν η δική του κυβέρνηση που ενίσςχυσε το ΣΕΠΕ, επανάφερε τον κατώτατο μισθό και κατάργησε τον υποκατώτατο για τους νέους κάτω των 25 χρόνων για να καταλήξει στον εργασιακό Αρμαγεδδώνα που έχει ήδη ξεκινήσει ο νυν υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης, την προστασία των κακοπληρωτών εργολάβων, τη μη καταγραφή των υπερωριών και την κατάργηση μέρους των κλαδικών συμβάσεων και σκοπεύει να συνεχίσει με τη δημιουργία ειδικών ζωνών όπου δεν θα ισχύει το εργατικό δίκαιο.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για τη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας συναντάται την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας.
Σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιαστεί δικαιωμένος από τις εξελίξεις και την κυβίστηση της ΝΔ, ενώ αναφορικώς με το μετρό της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει για συμπόρευση της κυβέρνησης με συμφέροντα μεγαλοεργολάβων που θα αποτρέψει τη θέση σε λειτουργία του έργου στα τέλη του 2020, όπως είχε προγραμματίσει η κυβέρνησή του.
Επικριτικός και για ΟΑΣΘ
Ιδιαιτέρως επικριτικός θα είναι και για το θέμα του ΟΑΣΘ, κατηγορώντας την κυβέρνηση, ανάμεσα σε άλλα, για κωλοτούμπα κι εκεί αφού δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αποκρατικοποίησή του Οργανισμού.
Αντιθέτως, θα συνεχίσει πολιτικές της προηγούμενης διοίκησης όπως η δωρεάν μετακίνηση ανέργων, η προμήθεια νέων λεωφορείων, αλλά και η μετακύλιση δρομολογίων στο ΚΤΕΛ.