INTIME

Τα παράπονα των μικρομεσαίων όπως τα είπαν στον Τσίπρα

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας έχει τα δικά της παράπονα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βρήκε την ευκαιρία να τα γνωστοποιήσει και στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) συνάντησή τους στην Κουμουνδούρου ενόψει της προετοιμασίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΘ.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Όπως πληροφορείται το Politik, οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), πέραν από γενικές τοποθετήσεις για την πορεία της οικονομίας, είχαν την ευκαιρία να εστιάσουν σε δύο ζητήματα.

Το πρώτο αφορά τη μη επέκταση από τη νέα κυβέρνηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και στα νομικά πρόσωπα.

Το δεύτερο σχετίζεται με τη μείωση από το 22% στο 9% του φόρου για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, αλλά το οποίο πιθανότατα θα αφορά μόνο τους μισθωτούς κι όχι και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι δώρο δώρο άδωρο αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ”, μας αναφέρει χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Τι θα έπρεπε να περιμένουν για το 2020

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας θα συμπεριλάβει στην ομιλία του το Σάββατο στο Βελλίδειο και την εκτίμησή του πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική κι όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις ούτε αδιαφάνεια στη διαχείριση των ευρωπαϊκών και των εθνικών πόρων.

Θα υπενθυμίσει, εξάλλου, πως από μια δική του κυβέρνηση οι άνθρωποι των επιχειρήσεων θα έπρεπε να περιμένουν για το 2020 τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το συντελεστή των αποσβέσεων στο 150% κι ενισχύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αντί όλων αυτών, τις όποιες θετικές ρυθμίσεις θα τις “καταπιεί” ο φουσκωμένος λογαριασμός της ΔΕΗ κατά 15% με 20%, θα υποστηρίξει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν το μάρμαρο των αυξημένων πρωτογενών πλεονασμάτων Μητσοτάκη από τη στιγμή που ούτε τα επαναδιαπραγματεύτηκε ούτε αποδέχθηκε ως λύση τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Loading