Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν- σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα- και πριν ακόμα τη διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου για τις προθέσεις του για τη Novartis πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι παγιδευμένος ανάμεσα στους σαμαρικούς που θέλουν «αίμα» και τους υπόλοιπους- μεταξύ των οποίων κι ο ίδιος- που δεν θεωρούν πως πρέπει να εκκινείται διαδικασία για έναν πρώην πρωθυπουργό η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο Ειδικό Δικαστήριο.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Την ίδια ώρα, οι καραμανλικοί δεν θέλουν τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής ούτε για τον «δικό» τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων, για τις οποίες ακόμα κι αν δεν υπάρχει και ποινική υπάρχει με βεβαιότητα πολιτική ευθύνη υπουργών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Παραλλήλως, πιστεύουν ότι η αποκάλυψη ότι δεν υπήρξε καμία σκευωρία όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία υπήρξε και για ορισμένα συνεχίζεται δικαστική διερεύνηση θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη ΝΔ.
Υπενθυμίζουν, άλλωστε, ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη κληθεί για εξηγήσεις από τη Δικαιοσύνη.
«Κάναμε ό,τι προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Στείλαμε πίσω τη δικογραφία στην τακτική Δικαιοσύνη ώστε να διερευνήσει αυτή κι όχι η Βουλή τυχόν ποινική εμπλοκή πολιτικών», υπογραμμίζουν κομματικές πηγές.
Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, αναμένεται να δηλώσει την πλήρη στήριξή του στον κ. Παπαγγελόπουλο, περιμένοντας ανάλογη στάση κι από αρκετούς καραμανλικούς στη ΝΔ.
«Οριστική ταφόπλακα για Γεννηματά η συμπόρευση»
Στο ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, παρακολουθούν με ενδιαφέρον το σενάριο περί λύσης- πακέτου για εκλογικό νόμο και Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προτείνει ο κ. Μητσοτάκης στην Φώφη Γεννηματά, για την οποία υποστηρίζουν πως τυχόν συμπόρευσή της με την κυβέρνηση θα βάλει οριστική ταφόπλακα στο όνειρό της να ηγηθεί του προοδευτικού χώρου, ενδεχομένως ακόμα και στην ηγεσία του κόμματός της.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο και για να δελεάσει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός θα εισηγηθεί για το Προεδρικό Μέγαρο όποιο όνομα του προτείνει η κυρία Γεννηματά με αντάλλαγμα η τελευταία να αποδεχθεί τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη και την αλλαγή του Συντάγματος ώστε το νέο σύστημα να μπορεί να εφαρμοστεί από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση με 180 ψήφους, όσες δηλαδή έχουν σήμερα στη Βουλή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.