INTIME

Η εξήγηση για τη νέα στάση Τσίπρα για υδρογονάνθρακες

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να δώσει πιο οικολογικό χρώμα στο νέο ΣΥΡΙΖΑ, αφού πιστεύει ακράδαντα ότι η κλιματική αλλαγή που έχει μετατραπεί σε κλιματική κρίση θα επηρεάζει όλο και περισσότερο και το πολιτικό κριτήριο των Ελλήνων.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, πως στη δημόσια αυτοκριτική του από το βήμα της ΔΕΘ συμπεριέλαβε και τα δειλά βήματα που έγιναν στα περιβαλλοντικά ζητήματα από τη δική του κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος πρέπει να εκτιμηθεί και η απάντηση που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για τους υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με την οποία θέση του είναι ναι μεν η Ελλάδα να διεκδικήσει την αναζήτησή τους, ως εθνικού πλούτου, σε Ιόνιο και Κρήτη, αλλά το αν θα υπάρξει εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων αυτό θα πρέπει να κριθεί αργότερα.

Αυτή η νέα στάση- με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που είχε υπογράψει λίγο πριν τις εκλογές διεθνή συμφωνία για την έρευνα νοτίως της Κρήτης- προκάλεσε εύλογα ερωτήματα.

Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας έβαλε έναν προβληματισμό τον οποίο αξίζει να τον δούμε.

Αυτός έχει ως βάση πως οι έρευνες είναι έρευνες για να ξέρεις τι υπάρχει στο υπέδαφός σου.

Πρέπει, όμως, να υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα στην έρευνα και στην εξόρυξη και πολύ περισσότερο μεταξύ της εκμετάλλευσης ενός πετρελαϊκού κοιτάσματος κι ενός κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Κι αυτό γιατί σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα, ιδίως σε μια θαλάσσια περιοχή, μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας τι μπορεί να σημαίνει αυτό όταν εξορύσσεις πετρέλαιο.

Μπορεί να σημαίνει, για παράδειγμα, για 30 με 40 χρόνια την πλήρη απονέκρωση αυτής της περιοχής σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ο τουρισμός έχει μια πρωτεύουσα σημασία στην ανάπτυξή της.

Κάλεσμα για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της περιβαλλοντικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται και το κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να στηρίξουν με την παρουσία τους τις κινητοποιήσεις που θα διεξαχθούν στην Αθήνα (πλατεία Συντάγματος, στις 6 μ. μ.) σήμερα Παρασκευή, αλλά και σε μια σειρά άλλων πόλεων της χώρας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για τη σωτηρία του πλανήτη.

Όπως, άλλωστε, σημειώνουν με νόημα από την Κουμουνδούρου, η βιωσιμότητα του πλανήτη μας αφορά όλες κι όλους.

 

 

 

 

Loading