Οι “κόκκινες γραμμές” ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο αποδήμων
INTIME

Οι “κόκκινες γραμμές” ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο αποδήμων

Συναινετική διάθεση, αλλά και «κόκκινες γραμμές» θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της νομοθέτησης- ενδεχομένως και της Συνταγματικής της κατοχύρωσης- της ψήφου των απόδημων.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Από τη μία, τάσσεται υπέρ της παροχής αυτού του δικαιώματος σε όσους ομογενείς δεύτερης, τρίτης, τέταρτης κ.ο.κ. γενιάς θελήσουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια (με το ισχύον δίκαιο του αίματος αρκεί να αποδείξεις ότι είχες κάποιον Έλληνα συγγενή ακόμα και 500 χρόνια πριν για να την αποκτήσεις) και να εγγράφονται κάθε φορά που έχουμε εκλογές στους σχετικούς καταλόγους.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν επιθυμούν οι Έλληνες του εξωτερικού εν τη ευρεία εννοία να καθορίζουν και το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό και προτείνουν μάξιμουμ 12 από τους 15 βουλευτές Επικρατείας να προέρχονται από τις κομματικές λίστες για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση εισηγείται μέχρι τις 180.000 ψήφους ομογενών οι βουλευτές Επικρατείας να είναι τρεις, οι οποίοι θα προσαυξάνονται κατά ένας για κάθε επιπλέον 60.000 ψήφους.

Το ανώτατο όριο, όμως, θα είναι οι 12 βουλευτές Εξωτερικού, ακόμα κι αν οι ψήφοι της ομογένειας περάσουν τις 720.000.

Επ’ ουδενί, εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσει, όπως ξεκαθάρισε κι ο γενικός εισηγητής του στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε σχετική ερώτηση του Politik, στο να προσμετρώνται οι ψήφοι των ομογενών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί αυτό θα συνιστούσε αλλοίωση της βούλησης των πολιτών που μένουν στη χώρα και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματά της, ιδίως στην περίπτωση που καταργηθεί η απλή αναλογική και δοθεί πάλι μπόνους στο πρώτο κόμμα.

«Κόκκινη γραμμή» θα πρέπει, επίσης, να θεωρηθεί η υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας του ομογενούς ψηφοφόρου κι όχι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, ώστε να υπάρχει και ισονομία με τους εν Ελλάδι Έλληνες.

«Θα συμφωνήσει και το ΚΙΝΑΛ»

Στην Κουμουνδούρου, μάλιστα, εκτιμούν πως η δική τους πρόταση νόμου θα βρει σύμφωνη και την ελάσσονα αντιπολίτευση και ιδίως το ΚΙΝΑΛ, το οποίο άλλωστε είχε προτείνει οι βουλευτές Εξωτερικού να μην έχουν δικαίωμα ψήφου παρά μόνο λόγου.

Σημειώνουν, επίσης, πως η Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών επί υπουργίας Αλέξη Χαρίτση που είχε ασχοληθεί με το ζήτημα και της οποίας ουσιαστικώς την πρόταση υιοθετεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κομματική, αλλά διεπιστημονική.

 

 

 

 

 

 

Loading

Play