Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία- πακέτο για το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τον εκλογικό νόμο, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ακόμα και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Μια τέτοια εξέλιξη, κατά τη γνώμη τους, μπορεί φαινομενικώς να επιτυγχάνει το στόχο του στιγματισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως μη συναινετικής σε θεμελιώδη ζητήματα, ωστόσο στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσει στο πολιτικό φινάλε της Φώφης Γεννηματά και του εγχειρήματος «ωραιοποίησης» του ΠΑΣΟΚ.
«Θα επιβεβαιώσει ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι τίποτα άλλο από εξαπτέρυγο του Μαξίμου και της Πειραιώς, αναδεικνύοντας ακόμα πιο έντονα ποιο είναι το κόμμα που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ», σημειώνουν με ισχυρές δόσεις αυτοαναφορικότητας στην Κουμουνδούρου.
Την ίδια ώρα, στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένοι και γιατί από την ψηφοφορία για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τη Novartis βγήκαν τραυματισμένοι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ και με τις αλληλοκατηγορίες τους για το από πού προήλθαν οι έξι διαρροές βουλευτών.
Κομματικές πηγές μας υπενθυμίζουν πως το φιάσκο γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν ληφθεί υπόψη πως τις προηγούμενες ημέρες φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης περίμεναν διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ωστόσο δεν υπήρξαν, αφού και οι τέσσερις απόντες βουλευτές- Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός, Θεοδώρα Τζάκρη- ήταν δικαιολογημένοι.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως οι διαρροές προήλθαν από τη ΝΔ κι όχι απαραιτήτως από καραμανλικούς, αλλά κι από βουλευτές της συμπολίτευσης που είτε δεν επιθυμούν την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είτε φοβούνται πως η υπόθεση θα της γυρίσει μπούμερανγκ αν δεν βρεθούν αποδείξεις ενοχής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης είτε απογοητεύτηκαν κι εκείνοι από τα άδεια υπουργικά έδρανα.
Ενστάσεις Καμίνη για Συνταγματική Αναθεώρηση
Υποψίες, πάντως, στρέφονται και σε βάρος του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος χειροκρότησε τον κ. Παπαγγελόπουλο σε κάποια αποστροφή της ομιλίας του στη Βουλή, αν και συνομιλώντας στο Politik ναι μεν υποστήριξε πως η όλη διαδικασία δεν του ήταν ευχάριστη, αλλά την θεώρησε κι εκείνος αναγκαία.
Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων, εξάλλου, μας είπε πως θα ήταν προτιμότερο η Συνταγματική Αναθεώρηση να ξεκινήσει από την αρχή και να συμπεριληφθούν σε αυτή και τα άρθρα που αφορούν, για παράδειγμα, το περιβάλλον, τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων ή τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.