«Ούτε με θαύμα θα συναινέσει ο Αλέξης Τσίπρας στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τουλάχιστον όχι αν αυτές κινούνται στο πλαίσιο των διαρροών που έχει κάνει ήδη το πρωθυπουργικό περιβάλλον», σχολιάζουν στο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της σημερινής (Παρασκευή) συνάντησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κ. Μητσοτάκη στο γραφείο του τελευταίου στη Βουλή.
Tου Γιάννη Συμεωνίδη
«Αν ο πρωθυπουργός επιδίωκε τη συναίνεση, δεν θα όριζε τη συζήτηση με τον κ. Τσίπρα την ίδια εβδομάδα που η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σύστησε προκαταρκτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο», σημειώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές, προδικάζοντας και το «blame game» που θα ακολουθήσει στην πολύ πιθανή περίπτωση ρήξης των δύο ανδρών και του ενδεχόμενου ψυχρού κλίματος κατά τη συνάντησή τους.
Όπως κι αν έχει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιορίσει την ατζέντα της συζήτησης στα θέματα που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός, αλλά θα την ανοίξει, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα του θέσει την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά κυρίως θα ζητήσει να μάθει τα αίτια πίσω από την κυβερνητική αργοπορημένη αντίδραση στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αλλά και τη χλιαρή αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων της γείτονα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πέραν τούτων, αναμένεται να γίνει κουβέντα και για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκινά σήμερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, αλλά και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον κ. Τσίπρα να επιχειρεί να ανιχνεύσει τις πραγματικές προθέσεις του κ. Μητσοτάκη για τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου.
Με το βαρύ πυροβολικό για Παπαγγελόπουλο
Την ίδια ώρα, μόνο τυχαίο δεν είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει το «βαρύ πυροβολικό» του στην προκαταρκτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Η συμμετοχή στην επιτροπή- αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της την Τρίτη- ανάμεσα σε άλλους των Παύλου Πολάκη, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Γιάννη Ραγκούση και Σπύρου Λάππα αναδεικνύει την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης- πέρα από την κατάρριψη του κατηγορητηρίου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος κατηγορείται και για ηθική αυτουργία σε κακουργήματα που δεν έχουν φυσικό αυτουργό- να υπενθυμίσει την ουσία του σκανδάλου Novartis και τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.