INTIME

Συμφώνησαν στη συναίνεση, διαφώνησαν στο περιεχόμενο

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι απαιτείται διακομματική συναίνεση για το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Πέραν τούτου, ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε κάποια άλλη ταύτιση απόψεων επί του θέματος κατά τη σημερινή (Παρασκευή) 50λεπτη συνάντησή τους στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπως τουλάχιστον πληροφορείται το Politik, μολονότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην διαρρεύσουν το περιεχόμενο της συνομιλίας Μητσοτάκη- Τσίπρα.

Για την ψήφο των ομογενών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση νόμου, η οποία αναγνωρίζει πρώτα από όλα το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν και να εκλέγουν αντιπροσώπους στην Ελλάδα, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Από την άλλη, ωστόσο, βάζει έναν περιορισμό, πως αυτή η εκλογή δεν μπορεί να επηρεάσει τον πολιτικό συσχετισμό εντός της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κουμουνδούρου, οι ομογενείς θα εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας, από τρεις έως 12 αναλόγως με τον αριθμό των ψηφισάντων.

Θα μπορούν να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους γιατί αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα, από την άλλη, όμως, αυτό δεν θα επηρεάζει τον εσωτερικό πολιτικό συσχετισμό.

Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλαχτεί αυτή η προϋπόθεση, δηλαδή να μην διαταράσσεται ο πολιτικός συσχετισμός εντός της Ελλάδας, διότι αυτός ο οποίος υφίσταται την πολιτική είναι κι αυτός ο οποίος πρέπει να την επιλέγει, ανάφερε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός φάνηκε διατεθειμένος να κάνει υποχωρήσεις σε όλα- ακόμα και στο δικαίωμα επιστολικής ψήφου των ομογενών-, αλλά όχι και στο να μην είναι η ψήφος τους ισοδύναμη με αυτή των Ελλήνων που βρίσκονται στο εσωτερικό.

Τσίπρας: «Τα βρήκαμε όλα»

Το κλίμα, πάντως, μεταξύ των δύο ανδρών ήταν καλό, αν κι ο κ. Τσίπρας φρόντισε να αφήσει τα υπονοούμενά του.

Μπροστά στις κάμερες, και με αφορμή συζήτηση για την αλλαγή της διαρρύθμισης στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, ανάφερε με σαρκαστικό τρόπο στον κ. Μητσοτάκη πως ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις, ενώ σε ερώτησή μας μετά από τη συνάντηση μαζί του για το αν τα βρήκαν η απάντησή του ήταν επίσης χιουμοριστική:

«Τα βρήκαμε όλα».

Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμοστούν οι κυρώσεις έναντι της Τουρκίας στις οποίες είχε καταλήξει το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής στο οποίο συμμετείχε ο πρώην πρωθυπουργός.

 

 

Loading