Γιατί η αυτοκριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από το ’14
INTIME

Γιατί η αυτοκριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά από το ’14

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναρωτιούνται ρητορικώς για τους λόγους που οδηγούν ορισμένους στο κόμμα να ξεκινούν την αυτοκριτική τους για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ από το 2014, μολονότι ανάλαβε την εξουσία το 2015.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Επικρίνουν, δηλαδή, οι «αμφισβητίες» τη σπουδή της ηγετικής ομάδας να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά αντί να την περιμένει να πέσει σαν ώριμο φρούτο, αφού πρώτα υπόγραφε νέο μνημόνιο.

Οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως αυτό συμβαίνει ακριβώς για να αποφύγουν την αυτοκριτική για τα προσωπικά τους λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης τετραετίας, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στους «συνήθεις υπόπτους» σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως κυρίως στον Νίκο Παππά, τον οποίο κάποιοι στοχοποιούν χτυπώντας το «σαμάρι» αντί για τον «γάιδαρο» Τσίπρα.

«Όσοι λένε πως δεν ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε το 2015 είναι σαν να λένε πως και τώρα δεν είμαστε έτοιμοι ή και πρόθυμοι να ξανακυβερνήσουμε».

Όπως κι αν έχει, στην Κουμουνδούρου διερωτώνται επίσης γιατί οι γενικότερες ιστορικές αναζητήσεις για τα μνημόνια περιορίζονται στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και δεν επεκτείνονται στους λόγους που οδήγησαν στη χρεοκοπία, στο πώς φτάσαμε στα δύο πρώτα μνημόνια και στις παραδοχές των δανειστών ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ γνώριζαν ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο, αλλά αντί να καλούν σε «κούρεμα» ή αναδιάρθρωσή του ζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας.

Οι συνεργάτες, πάντως, του πρώην πρωθυπουργού εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία όσα εμπόδια κι αν βρεθούν στο δρόμο του κ. Τσίπρα, εσωκομματικά και μη.

Ο Τσίπρας θέλει να δημιουργεί γεγονότα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, φαίνεται να κατανοεί πως σε ένα ασφυκτικό μιντιακό περιβάλλον σε βάρος του κόμματός του είναι υποχρεωμένος ο ίδιος, αξιοποιώντας και την προσωπική του απήχηση, να δημιουργεί γεγονότα.

Γι’ αυτό και πέρα από την παρουσία του στις περισσότερες λαϊκές συνελεύσεις ανά τη χώρα θα εμφανίζεται συχνά πυκνά στην τηλεόραση- η αρχή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha– παραχωρώντας συνεντεύξεις.

Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει πως δεν αναγνωρίζει κι ο ίδιος ότι στα περισσότερα ΜΜΕ έχει διαμορφωθεί μια τρόπον τινά υγειονομική ζώνη προστασίας της κυβέρνησης κι απαξίωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

 

 

Loading