Ανασκόπηση της κρίσης των Ιμίων και της πολιτικής στάσης του Κώστα Σημίτη 29 χρόνια μετά. Ήταν τέτοιες μέρες, 29 χρόνια πριν, όταν η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε μια σοβαρή κρίση που θα δοκίμαζε την ηγεσία της. Ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος μόλις λίγες μέρες νωρίτερα είχε αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της πρωθυπουργίας του. Η κατάσταση κορυφώθηκε με την προσγείωση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου κοντά στις βραχονησίδες Ίμια, προειδοποιώντας την Ελλάδα για τις αυξανόμενες εντάσεις. Η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι οι βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία, γεγονός που οδήγησε σε ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ο δήμαρχος Καλύμνου ύψωσε την ελληνική σημαία στις Ίμια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την τουρκική κυβέρνηση. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, δήλωσε ότι η ελληνική σημαία θα πρέπει να απομακρυνθεί, γεγονός που ενίσχυσε τη σύγκρουση. Η ελληνοτουρκική ένταση εντάθηκε το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, όταν οι δύο χώρες βρέθηκαν στα πρόθυρα στρατιωτικής σύρραξης.
Η παρέμβαση του Αμερικανού προεδρικού αξιωματούχου Μπιλ Κλίντον επιβεβαίωσε τη διεθνή ανησυχία για την κατάσταση, με τον Σημίτη να αναφέρει ότι οι βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα. Η σφοδρή κακοκαιρία και οι συνθήκες πτήσης καθόρισαν την τραγική απώλεια του ελικοπτέρου του πολεμικού ναυτικού, με τα μέλη του πληρώματος να χάνουν τη ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Η αποκλιμάκωση της κρίσης ήρθε με την παρέμβαση των ΗΠΑ, καθώς ο διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ενήργησε αποφασιστικά για να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις από τις βραχονησίδες. Η φράση ούτε στρατεύματα, ούτε πλοία, ούτε σημαίες θα μείνει στην ιστορία, συμβολίζοντας τις διπλωματικές εξελίξεις της εποχής. Στη Βουλή, ο Σημίτης ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την παρέμβασή τους, αλλά οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και διχογνωμίες, εντείνοντας τις συζητήσεις γύρω από την ελληνική στρατηγική.
Πηγή περιεχομένου: in.gr