Στο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η ΝΔ έρχεται στα νερά τους με τη νέα πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Κι αυτό γιατί αποδέχεται να υπάρχουν οικονομικοί- ενεργό ΑΦΜ, φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα- και χρονικοί- να μην βρίσκονται στο εξωτερικό πάνω από ένα χ χρονικό διάστημα- όροι και προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορούν να ψηφίζουν χωρίς να αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα.
Αυτό, βεβαίως, μένει να διαπιστωθεί και στη σημερινή (Δευτέρα) διακομματική συνεδρίαση στο υπουργείο Εσωτερικών, η οποία μάλλον θα είναι και η τελευταία, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιχαίρει γιατί είναι τώρα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στριμωγμένοι στα σκοινιά όπως ήταν η ίδια την προηγούμενη εβδομάδα.
Βλέπει, δηλαδή, μετά από τη δική της υπαναχώρηση στο να προσμετρείται τελικώς η ψήφος των απόδημων στο εκλογικό αποτέλεσμα και να μην συγκροτηθούν ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες, ορατό ένα κοινό μέτωπο με ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, που επίσης θέτουν όρους και προϋποθέσεις, με την αίρεση ωστόσο αλλαγής του άρθρου 54 του Συντάγματος προκειμένου ιδίως οι οικονομικοί όροι να μην θεωρηθούν αργότερα αντισυνταγματικοί.
Ύστερα από την κυβερνητική μετακίνηση, μάλιστα, και στην θέση χρονικών ορίων- να μην βρίσκεται, δηλαδή, κάποιος στο εξωτερικό για πάνω από 30 χρόνια- στην Κουμουνδούρου βρίσκουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εξαπάτηση των ομογενών της Αστόρια όταν πριν ένα μήνα περίπου τους έλεγε πως θα τους παραχωρούσε δικαίωμα ψήφου.
Αντιθέτως, η αρχική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλιζε σε όλους ανεξαιρέτως το δικαίωμα ψήφου, έστω κι αν αυτή δεν συνυπολογιζόταν στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
«Πέσαμε από την Ακρόπολη με την απομόνωσή μας την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά βρήκαμε πορτοφόλι συντασσόμενοι ουσιαστικώς με Κουτσούμπα- Βαρουφάκη», λένε χαρακτηριστικά κομματικές πηγές.
Άρνηση για επιστολική ψήφο
Την ίδια ώρα, επιμένουν στο να αρνούνται την επιστολική ψήφο γιατί αυτή δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στους ετεροδημότες του εσωτερικού οι οποίοι υποχρεώνονται να προσέρχονται στην κάλπη, έστω στον τόπο κατοικίας τους.
Όπως κι αν έχει, επιμένουν ότι η δική τους πρόταση κινείται στο θεσμικό πλαίσιο που αξιοποιούν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη με ισχυρή διασπορά όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.
Παρών ο Τσίπρας στη Βουλή
Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να περιορίσει σε δύο από τρεις τις ημέρες της παρουσίας του στην Κρήτη και συγκεκριμένα στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου (Δευτέρα- Τρίτη) προκειμένου να είναι παρών στην κοινοβουλευτική μάχη στην Ολομέλεια για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο (Τετάρτη- Πέμπτη).