INTIME

Η εκλογή προέδρου από τη βάση βάζει φωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση δεν βρίσκει τους πάντες σύμφωνους στο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως εκείνους που φοβούνται τη δημιουργία ενός αρχηγικού κόμματος στο οποίο η “παλιά φρουρά” δεν θα παίζει ουσιαστικό ρόλο.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η ανησυχία τους, μάλιστα, μεγάλωσε ακούγοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λέει στα Σελλιά Ρεθύμνου πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη διεύρυνσή του- με τη φιλοδοξία του τα μέλη ύστερα από την ολοκλήρωση της σχετική καμπάνιας εγγραφής, στην οποία συμμετέχει κι ο ίδιος με σποτάκια, να φτάσουν ακόμα και τις 200.000- θα είναι ένα νέο κόμμα ούτως ή άλλως.

Οι “53+”, αλλά κι άλλοι εκτιμούν πως ένας πρόεδρος εκλεγμένος από τη βάση την ίδια ώρα που η Κεντρική Επιτροπή θα εξακολουθεί να εκλέγεται από το συνέδριο και η Πολιτική Γραμματεία από την Κεντρική Επιτροπή αυτομάτως θα του δίνει υπερεξουσίες που δεν ταιριάζουν στο συλλογικό τρόπο με τον οποίο πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Αριστερά.

Από την πλευρά τους, οι προεδρικοί και οι πασοκογενείς σημειώνουν πως αν το συνέδριο αποφασίσει εκλογή του προέδρου από τη βάση αυτή θα πραγματοποιηθεί από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν εγγραφεί μέχρι το συνέδριο και δεν θα είναι μια διαδικασία παρόμοια με τις αντίστοιχες στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ όπου κάποιος εμφανιζόταν την ημέρα της εκλογής, έδινε ένα πεντάευρω, ψήφιζε και στη συνέχεια εξαφανιζόταν.

Κρίσιμο το μέγεθος των νέων μελών

Όπως κι αν έχει, κρίσιμο μέγεθος θα αποτελέσουν οι πολίτες που γίνονται τώρα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο μεγαλύτερος θα είναι ο τελικός αριθμός των νέων μελών τόσο ευκολότερο γίνεται για τον κ. Τσίπρα να προτείνει στο συνέδριο την εκλογή του από τη βάση, αφού πάντως πρώτα εκλεγεί από το συνέδριο όπως προβλέπει το σημερινό καταστατικό.

Τα πρώτα στοιχεία, πάντως, είναι πολύ ενθαρρυντικά κι αυτό γιατί τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ήδη εγγραφεί στο www.isyriza.gr ξεπερνούν τις 65.000 με αυξητικές τάσεις, κυρίως στην Αττική και στη Δυτική Μακεδονία, όπου αναμένεται να περιοδεύσει για τρεις ημέρες ο κ. Τσίπρας στο τέλος της επόμενης εβδομάδας πριν πάει και στη Λέσβο τη μεθεπόμενη.

Υπάρχει, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής του προγράμματος και να προκριθεί ως επόμενος σταθμός η Θράκη, αφού εκεί η προεργασία της επίσκεψης έχει προχωρήσει αρκετά.

Loading