INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνια για την καθυστέρηση της διεύρυνσης

Στο ΣΥΡΙΖΑ πετούν το μπαλάκι στην κυβερνητική πλειοψηφία ώστε να μην μετατραπεί σε αρένα η αίθουσα συνεδρίασης της προκαταρκτικής επιτροπής για τη Novartis την προσεχή Τρίτη.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Υποστηρίζουν ειδικότερα πως είναι στο χέρι του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να μην στείλει τον φρούραρχο για να αποβάλει τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, που μολονότι εξαιρέθηκαν από τις εργασίες της επιτροπής επιμένουν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις εργασίες της.

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζουν πως σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας θα έπρεπε να έχουν ήδη καταθέσει ως μάρτυρες προκειμένου να εξαιρεθούν, πως θα όφειλαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να θέσουν τέτοιο ζήτημα στη συζήτηση συγκρότησης της επιτροπής στην Ολομέλεια, να ζητήσουν και τη διερεύνηση των Πολάκη- Τζανακόπουλου για σκευωρία και πως- το ουσιαστικότερο- είναι ο Αλέξης Τσίπρας εκείνος που μπορεί να αποφασίσει για το ποιοι βουλευτές θα εκπροσωπήσουν το ΣΥΡΙΖΑ κι όχι οι βουλευτές άλλων κομμάτων.

Πολλά, πάντως, για την τελική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο και το ύφος της απαντητικής επιστολή του κ. Τασούλα στον κ. Τσίπρα.

Αν ο πρόεδρος της Βουλής δείξει διάθεση συνεννόησης, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να μην συνηγορήσει“, αναφέρουν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού εντάσσεται ενδεχομένως και μία σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως άλλωστε ανάφερε κι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή του στον κ. Τασούλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος δικονομικής ακυρότητας των εργασιών της επιτροπής.

Στη Στερεά Ελλάδα ή στην Πελοπόννησο

Στο μεταξύ, είτε στη Στερεά Ελλάδα είτε στην Πελοπόννησο- “κάπου οδικώς και για μία ημέρα“, όπως μας λένε συνεργάτες του-, θα περιοδεύσει την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, με το σενάριο της Δυτικής Μακεδονίας να βγαίνει από το κάδρο προς το παρόν.

Παραλλήλως, για την ερχόμενη εβδομάδα αναβάλλεται η ανακοίνωση της μελών της Κοινής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης κι αυτό γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί σε αυτή να συμμετέχουν πέρα από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Επιτροπής της Προοδευτικής Συμμαχίας κι άλλες προσωπικότητες τις οποίες έχει ο ίδιος, μάλιστα, προσεγγίσει.

Για την ερχόμενη Παρασκευή αναβλήθηκε και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προγράμματος λόγω αδυναμίας κάποιων μελών της να παρευρεθούν σήμερα στη Κουμουνδούρου.

Όλες αυτές οι καθυστερήσεις, πάντως, έχουν ενοχλήσει αρκετούς στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως στην Προοδευτική Συμμαχία που ανησυχούν πως θέτουν σε κίνδυνο τη δυναμική του εγχειρήματος της ανασυγκρότησης και της διεύρυνσης.

Loading