INTME

Η εσωτερική πάλη Τσίπρα στο δρόμο προς το συνέδριο

Σε συνέντευξή του στο Flash TV Δυτικής Μακεδονίας την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε μια φράση η οποία πέρασε στα ψιλά, αλλά σύμφωνα με συνεργάτες του έχει ιδιαίτερη σημασία στο δρόμο για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ:

Του Γιάννη Συμεωνίδη

propoli

Η πορεία προς το λαό θα καταλήξει στο συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος“, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας τη στόχευσή του για σαρωτικές αλλαγές τις οποίες θα έχουν νομιμοποιήσει τα παλιά και νέα μέλη.

Όπως κι αν έχει, όμως, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι τους επόμενους μήνες θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπική κι όχι μόνο επιδίωξή του για διεύρυνση χωρίς αστερίσκους και πιστοποιητικά προηγούμενων κομματικών φρονημάτων και στην εσωκομματική αντιπολίτευση που επιμένει να θέτει όρους και προϋποθέσεις για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνική πλειοψηφία που τον έφερε έως την εξουσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στο μετασχηματισμό του κόμματος σε παράταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου όσο κι αν αυτό τρομάζει ορισμένους “κλειδοκράτορες” στην Κουμουνδούρου.

Αυτή του η αποφασιστικότητα ενδυναμώνεται από τις ανά την Ελλάδα περιοδείες του και την εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι πολίτες για να πάρει πάνω του το φορτίο επανίδρυσης ουσιαστικώς του ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν στην παρούσα φάση τουλάχιστον δεν προκρίνεται η επιλογή αλλαγής κι ονομασίας.

“Όποιος θέλει και μπορεί”

Πιέζεται, άλλωστε, ο κ. Τσίπρας- όσο δύσκολο είναι, όπως παραδέχεται κι ο ίδιος, να συγκρούεται με συντρόφους του με τους οποίους έχει πορευτεί μαζί επί χρόνια- κι από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του στο κόμμα να έλθει ακόμα και σε ρήξη με εκείνους που του τραβούν το χαλί κι επικεντρώνονται στο να αντιπολιτεύονται τον πρόεδρό τους κι όχι την κυβέρνηση.

Το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο, θέλει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρά σε ένα προγραμματικό- καταστατικό συνέδριο ρήξης την ερχόμενη άνοιξη, επιλέγοντας ακόμα και την εκλογή προέδρου από τη βάση μετά από αυτό, με τον υπότιτλο να είναι “όποιος θέλει και μπορεί ας πορευτεί μαζί μας κι όποιος δεν το επιθυμεί ας αποχωρήσει“.

 

 

 

Loading