Η θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους Θεσμούς, το υπερπλεόνασμα που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 500.000.000 ευρώ για το 2019, αλλά και οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης για το επόμενο έτος αποτρέπουν τον Αλέξη Τσίπρα από το να εστιάζει στην οικονομία στο δημόσιο λόγο του.
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες παρεμβάσεις του επισημαίνει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη «τρώει από τα έτοιμα»- επικαλούμενος το στρωμένο έδαφος που άφησε η δική του κυβέρνηση στους οικονομικούς δείκτες-, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο προσφυγικό, η διαχείριση του οποίου τους τελευταίους τέσσερις μήνες εκτιμά πως έχει αποξενώσει αρκετούς ψηφοφόρους της ΝΔ της 7ης Ιουλίου από την κυβέρνησή τους.
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις ακόμα και στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί το «σκρίνινγκ» στο οποίο προχωρούν οι τοπικές Οργανώσεις Μελών σε όσους ναι μεν έχουν εγγραφεί στο www.isyriza.gr, αλλά απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα τοπικά κομματικά γραφεία για να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους, αφού πρώτα αξιολογηθεί η «αριστεροσύνη» τους.
Επισήμως, το ξεσκαρτάρισμα αφορά πιθανή προηγούμενη συμμετοχή του υποψήφιου μέλους στη Χρυσή Αυγή ή στη χρήση βίας απέναντι σε ευάλωτες ομάδες, ανεπισήμως ωστόσο ο έλεγχος επεκτείνεται και στη σχέση που είχε στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ.
Και συνεργάτες, πάντως, του πρώην πρωθυπουργού σημειώνουν πως θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και κάποιος που κινείτο στον ακροδεξιό χώρο αν σήμερα οι απόψεις του είναι εντελώς διαφορετικές.
Όπως κι αν έχει, σήμερα Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα δώσει κοινοβουλευτική μάχη με τον κ. Μητσοτάκη με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει στην «Ώρα του πρωθυπουργού» για θέματα διαφθοράς, ενώ θα συνεδριάσει πιθανότατα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εγκρίνει τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.
Επιφυλάξεις για την ψήφο αποδήμων
Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα- πέρα από την ψηφοφορία τη Δευτέρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση- θα κυριαρχήσει στην πολιτική αντιπαράθεση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή.
Στην Κουμουνδούρου διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το αν θα το υπερψηφίσουν, περιμένοντας από την κυβέρνηση νομοτεχνικές βελτιώσεις ουσίας.
Αυτές κυρίως αφορούν το ότι δεν προβλέπεται ως συνταγματικός περιορισμός στην Αναθεώρηση η ύπαρξη πραγματικού δεσμού με τη χώρα, διαδικασία επικαιροποίησης των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, ειδικό όργανο, εγγυήσεις και διαδικασία για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϋποθέσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό, ενώ περιλαμβάνει ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις στον υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους κι ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα.
Αντιθέτως, εξάλλου, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται ξεχωριστή εκπροσώπηση των εκλογέων του εξωτερικού με δικούς τους βουλευτές, μην αναγνωρίζοντάς τους με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.