ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο η ανοιχτή στήριξη από Γιώργο λείπει!
INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο η ανοιχτή στήριξη από Γιώργο λείπει!

Η ανακίνηση της δημόσιας συζήτησης για διπλές κάλπες βολεύει και τον Αλέξη Τσίπρα!
Κι αυτό γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της οργανωτικής ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματός του, μπορεί να επισείει ως αληθοφανή τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών προκειμένου να διατηρεί την ετοιμότητα, αλλά και την ενότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση ακμαία.

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Η ανακοίνωση, άλλωστε, των σχεδόν 700 μελών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) δεν προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού ούτε στην Κουμουνδούρου, ιδίως η περίπτωση της Ρεγγίνας Βάρτζελη, διευθύντριας του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου όταν ήταν πρωθυπουργός, αλλά κι άλλων πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που έχουν αναφορά στον σημερινό επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ.

Με την εξαίρεση, άλλωστε, του πανεπιστημιακού Αχιλλέα Μητσού, του συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη και του Θύμιου Λιβάνη, γιατρού του Ανδρέα Παπανδρέου, απουσιάζουν οι ουσιαστικές προσθήκες πέρα από την Προοδευτική Συμμαχία που θα μπορούσαν να δώσουν νέα πνοή στη μακρά προσυνεδριακή πορεία.

Όπως κι αν έχει, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως η απλή αναλογική προσφέρει περισσότερες δυνατότητες στο κόμμα του να σχηματίσει κυβέρνηση είτε ως πρώτο είτε ως δεύτερο κόμμα γιατί θα διαθέτει στα αριστερά του περισσότερους εν δυνάμει συμμάχους:

το ΜέΡΑ 25, για παράδειγμα, αλλά και το κομμάτι ενός διασπασμένου ΚΙΝΑΛ το οποίο δεν θα είχε αντίρρηση να συγκυβερνήσει με το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ήταν καθόλου τυχαίο, άλλωστε, το άνοιγμα της ΚΕΑ σε παπανδρεϊκούς εν αναμονή ενδεχόμενης ανοιχτής στήριξης κι από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

Ανησυχεί Τσίπρα η συντηρητική στροφή

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα, εξάλλου, πετούν το γάντι στην εσωκομματική αντιπολίτευση διαμηνύοντας πως όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει ή θα ανακύψουν στον προσυνεδριακό διάλογο θα συζητηθούν στο συνέδριο, οι αποφάσεις του οποίου, όπως σημειώνουν με νόημα, θα είναι δεσμευτικές για όλους.

Σε αυτές περιλαμβάνουν, βεβαίως, και την εκλογή προέδρου από τη βάση, όπως φαίνεται πως είναι και η επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού ούτως ώστε να αναβαπτιστεί από εκλογικό σώμα και μέσα στο 2020, ανεξαρτήτως αν θα ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές.

Τον κ. Τσίπρα, πάντως, απασχολεί ιδιαιτέρως η συντηρητική στροφή που παίρνει η χώρα, όπως φαίνεται κι από σχετικά δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά κι από τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες που «υποδέχονται» αιτούντες πολιτικό άσυλο.

Loading